Zbog dovođenja u opasnost života i imovine policija je privela 74-godišnjeg muškarca, osumnjičenog da je spaljivajući korov, u utorak izazvao veliki požar na Jadriji u Šibeniku, koji se proširio na oko 34 hektara, doznaje se u četvrtak iz šibenske policije.

Sedamdesetčetverogodišnjak je u utorak oko 13,20 sati na predjelu Vodena Jama spaljivao korov i kada mu je vatra izmakla nadzoru, izazvao je požar koji se proširio na površinu od oko 34 hektara.

Na taj način je izazvao opasnost za imovinu većeg opsega pa je nakon kriminalističkog istraživanja u vodičkoj policijskoj postaji kazneno prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.
Nakon što je nadzornim kamerama uočen požar u blizini Jadrije, na teren je upućeno 20-tak vatrogasaca javnih vatrogasnih postrojba (JVP) Šibenik i Vodice te DVD-a Tisno, Pirovac, Zablaće i Grebaštica. U  gašenju su toga dana pomagala i tri kanadera.

Požar je ugašen u 20,15 sati, a izgorjelo je, na 34 hektara, trave, niskog raslinja, borove šume i neobrađenih maslina.

Iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije u četvrtak su izvijestili da je samo u posljednja 24 sata na tom području zabilježeno čak 15 vatrogasnih intervencija, od čega se njih 12 odnosi na požare na otvorenom prostoru.
Prema podacima šibenske policije, tijekom siječnja i veljače ove godine na području te županije zabilježeno je ukupno 212 požara, od kojih je čak 201 planulo na otvorenom prostoru. To je značajno povećanje broja požara u odnosu na lani kada je u istom razdoblju zabilježeno ukupno 75 požara, od čega 64 na otvorenom prostoru.
Znatno je veća i nastala materijalna šteta, koja je za prva dva mjeseca ove godine procijenjena na 686.200 kuna, što je ogromno povećanje u odnosu na štetu u istom razdoblju prošle godine, kada je ona iznosila 13.200 kuna. U tim svotama nisu ubrojeni troškovi nastali gašenjem požara, što iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava.
U prva dva mjeseca ove godine policiji je prijavljeno devet osoba koje su osumnjičene za izazivanje požara, što je također povećanje u odnosu na četiri prijavljene osobe u istom razdoblju prošle godine.

Zbog svega toga policija upozorava građane da dosljedno poduzimaju propisane sigurnosne mjere prilikom spaljivanja korova na otvorenom prostoru i da poštuju odluku lokalne samouprave o spaljivanju biljnog otpada u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje.

Napominju da je temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 tisuća kuna. Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Takvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama, podsjećaju iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Komentiraj