Konzultantska kuća Reorg Research održala je konferenciju za kupce Agrokorovih obveznica u srijedu u Londonu, a prezentacija s tog skupa dostupna je Indexu.

Analitičari Reorg Researcha prezentirali su moguće scenarije za rješavanje prezaduženosti najveće hrvatske kompanije, a zabrinutost oko Agrokora raste zbog tzv. PIK kredita koji bi se trebao početi otplaćivati sljedeće godine. No, sve su snažniji signali da Todorićeva kompanija kasni s plaćanjima dobavljačima.

Također, otkrivaju kako je Ivica Todorić angažirao rusku Sberbanku, kojoj pojedinačno duguje najviše novca, kao ključnog financijskog savjetnika. O tome pak hrvatska javnost tek nagađa.

Ovi analitičari smatraju kako je Agrokor iscrpio svoje mogućnosti za uobičajeno zaduživanje. “Uloga Sberbanke kao ključnog financijskog savjetnika otvara pitanje hoće li oni osigurati novo financiranje”, navode u Reorgu.

Prema jednom scenariju, Agrokor bi prodao dijelove kompanije, odnosno svoje udjele u Jamnici i Ledu. Za njih se procjenjuje da može dobiti 470 milijuna eura, a time bi servisirali dio duga i olakšali vraćanje PIK kredita.

Angažman Sberbanka kao glavnog financijskog savjetnika otvara mogućnost najizglednijeg scenarija. Naime, ruska banka direktno bi se uključila u spašavanje Agrokora, ali ne nužno i Todorića. Ovaj plan uključuje restrukturiranje Konzuma te promjenu načina na koji ovaj lanac danas posluje.

Komentiraj