Veliko istraživanje agencije Promocija plus za RTL obuhvatilo je svih deset izbornih jedinica, a rezultati pokazuju kako će ovi parlamentarni izbori biti neizvjesni do kraja.

Zadnja obrađena izborna jedinica (I.) obuhvaća središnji dio Grada Zagreba i Zagrebačku županiju, a tamo bi SDp-ova koalicija trebala dobiti šest zastupničkih mandata, jedan više od Domoljubne koalicije. U Saboru bi se trebali naći i zastupnici Mosta, stranke Bandić Milan 365. I ORaH mirele Holy mogao bi dobiti jedan mandat, a izborni prag može prijeći i Živi zid.

Kada se pogledaju ukupni rezultati, relativni pobjednik izbora bila bi Domoljubna koalicija sa 63 saborska zastupnika, dok bi SDP-ova koalicija Hrvatska raste dobila tek tri mandata manje. Preostalih 17 mandata, od ukupno 140, dijelilo bi se između HDSSB-a, koalicije IDS-PGS, Uspješne Hrvatske, Mosta nezavisnih lista, stranke Milana Bandića, Živog zida i ORaH-a. Ali, još se tri zastupnika biraju u dijaspori, gdje se SDp nije niti kandidirao. Osam mandata ići će i zastupnicima nacionalnih manjina.

HDZ je 2011. u deset izbornih jedinica imao 44, a SDP 80 mandata. Sličniji rezulat bio je 2007. godine – 61 HDZ, a SDP 56.

Ovo je istraživanje započelo 3. listopada, a zaključeno je jučer.

Komentiraj

FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.