Pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu u utorak je počelo suđenje Naseru Oriću, ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice, kojega optužnica tereti za ratni zločin protiv zarobljenika srpske nacionalnosti.

Uz Orića, optužen je i Sabahudin Muhić, nekadašnji pripadnik Armije BiH, a tereti ih se za ubojstvo Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac, u okolici Srebrenice, počinjena 1992. godine. Riječ je o osobama zarobljenim pri upadu Orićevih postrojbi u tri sela.

Optužnica tereti Orića da je u to vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika stožera teritorijalne obrane u Srebrenici osobno ubio jednu osobu te da je pomagao u ubojstvu ostale dvojice.
Tužitelj Miroslav Janjić kazao je na početku suđenja kako je jasno da je riječ o zločinu počinjenom nad ratnim zarobljenicima.
Optužnica je potvrđena u rujnu 2015. godine, a Orić i Muhić su se izjasnili kako se ne osjećaju krivim ni po jednoj točki.
Tužiteljstvo BiH je pak najavilo kako će njihovu krivicu dokazivati izvođenjem tridesetak svjedoka, a prvi će se pojaviti na ročištu koje je u utorak zakazano za sredinu veljače.
Protiv Nasera Orića bila je podignuta optužnica za ratne zločine i pred Međunarodim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), no njega se tada teretilo za zločine nad Srbima na području Srebrenice po zapovjednoj odgovornosti.
On je te optužnice oslobođen na procesu okončanom 2008. godine.
Orić u utorak nije želio komentirati početak suđenja koje prati veliko zanimanje lokalnih medija, ali i udruga koje okupljaju srebreničke Bošnjake odnosno Srbe.
Početak suđenja pratile su članice udruge “Majke Srebrenice i Žepe”, a njezina predsjednica Munira Subašić kazala je kako su sve one pripravne svjedočiti u korist Orićeve obrane ukoliko budu pozvane.

Komentiraj

FOTO:Fetty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.