Francuska i Nizozemska tjednima su raspravljale o sudbini dvije slike nizozemskog majstora Rembrandta iz 17. stoljeća.

Nizozemska je vlada pokušala slike prisvojiti ‘za narod’, dok je Francuska tražila da kupi jedan od vjenčanih portreta za muzej Louvre u Parizu. Nakon žustrih pregovora dvije su zemlje odlučile portrete kupiti zajedno.

“Prije nekoliko mjeseci ovo se činilo nezamislivim, a sada će ova dva veličanstvena portreta biti zajedno u javnosti, u dva svjetski poznata muzeja”, rekao je direktor Rijksmuseuma Wim Pijbes.

 

  • Portreti Maetrena Soolmansa i Oopjana Coppita u prirodnoj veličini Rembrandt je naslikao na početku svoje karijere 1634. godine. Slike je kupila obitelj Rothschild 1877. godine i odnijela ih u Pariz, unatoč tome što je nizozemska vlada pokušala zaustaviti njihovo odvođenje iz zemlje.

 

O sudbini vjenčanih portreta žustro se raspravljalo i u nizozemskom parlamentu, a zastupnici su se bojali kako bi radovi mogli biti izgubljeni u natjecanju privatnih kolekcionara u Kini ili Zaljevu. Cijena dvije slike bila je 160 milijuna eura, a nizozemska je vlada do novca došla preko države i lutrijskih sredstava.

Francuska ministrica kulture cijelo je ljeto pokušavala skupiti 80 milijuna eura za kupnju jednog portreta kojeg su željeli kupiti i izložiti u Louvreu. Posao je na kraju sklopljen u Ujedinjenim narodima, na sastanku premijera Marka Ruttea i predsjednika Francoisa Hollandea. Dvije će zemlje tako dijeliti portrete.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.