Španjolski premijer u odlasku Mariano Rajoy odustao je u petak od pokušaja formiranja vlade jer nema podršku zastupnika u parlamentu.

“Za sada nemam dovoljno podrške”, priznao je Rajoy novinarima, mjesec dana nakon što je izgubio apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima 20. prosinca.

“Zadržavam kandidaturu, ali danas se ne mogu predstaviti jer ne samo da nemam većinu, već je većina protiv mene”, rekao je Rajoy.

Konzervativni čelnik je predložio sastavljanje vlade sa Socijalističkom strankom (PSOE), koja je bila druga na izborima i novom liberalnom strankom Ciudadanos.

Šef PSOE Pedro Sanchez je odbio njegov prijedlog, a šef Podemosa Pablo Iglesias je u petak predložio fomiranje vlade s Pedrom Sabnchezom i malom ekološko-komunističkom strankom Izquierda Unida.

Kralj Felipe VI koji je predložio Rajoyu da formira vladu, rekao je da će voditi novi krug konzultacija od srijede za određivanje novog mandatara.

Komentiraj

FOTO:EPA/BALLESTEROS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.