Deset načelnika općina iz Istre i Slovenskog primorja sastalo se u srijedu uz hrvatsko-slovensku granicu kod Dragonje, javno pozvavši slovenskog premijera Miru Cerara da ukloni žičanu ogradu s tog dijela granice, javio je Slovenski radio.

Dogovoreno je da će jedan od njih u ime svih kod Cerara zatražiti prijem i tražiti da se ograda ukloni jer na tom dijelu granice nema ilegalnih prijelaza migranata, te iznijeti svoje poglede na štetu koja se time nanosi turističkom imidžu tih krajeva.
Uz to, načelnici su za subotu najavili prosvjede lokalnog stanovništva  Istre i Slovenskog primorja protiv ograde s bodljikavom žicom koja je zasjekla u suživot tamošnjiih ljudi. Prosvjedni skup “Protiv žice, za humanu Europu” s početkom u 11 sati održat će se u Brezovici, a drugi tri sata kasnije uz  istarske granične prijelaze.

Načelnici su podržali  i online izražavanje nezadovoljstva protiv ograđivanja Istre,  među njima i najnoviju inicijativu “Protiv žičanih ograda u Istri u drugdje” koja se pojavila na Facebooku.

Slovenija je do sada postavila 140 kilometara žilet-ograde na svojoj granici prema Hrvatskoj, a državni tajnik u ministarstvu unutarnjiih poslova Boštjan Šefic izjavio je da je postavljanje tehničkih barijera radi kontrole izbjegličkog vala potrebno i na onim mjestima gdje migranata još nema jer bi moglo doći do promjene migracijskih ruta, te zbog loših iskustava Slovenije s Hrvatskom koja je po njegovim riječima na početku izbjegličke krize na granicu dovodila migrante bez najave i na neočekivanim mjestima.

“Odluka vlade o postavljanju tehničkiih barijera potpuno je opravdana i to na cijeloj granici jer se migracijski tokovi mogu promijeniti”, kazao je Šefic. Najavio je da će vlada sigurnosno stanje zbog kojega se odlučila na takve barijere razmatrati opet početkom slijedeće godine, te da će primanje izbjeglica i migranata u Sloveniju strogo određivati prema onome što u tom pogledu čine Austrija i Njemačka.

Kako bi se smanjili slučajevi da na bodljikavoj žici stradaju životinje, vlada planira novi sastanak s lovačkim udrugama, a dopušta i mogućnost mjestimičnog postavljanja “vrata” za migraciju životinja ili njihovo odvraćanje od žice kemijskim sredstvima neugodna mirisa, naveo je Šefic koji u slovenskoj vladi koordinira aktivnosti vezane na izbjegličku krizu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.