Kandidati desnice za predsjedničke izbore kritizirali su u nedjelju, šest tjedana prije prvog kruga glasanja, francusku vladu jer je dopustila turskom šefu diplomacije politički govor u gradu Metzu, a kritike su uputili i kandidat centra te socijalista.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayraul pozvao je u nedjelju na “smirivanje” diplomatske krize između Turske i Nizozemske, koja je dan prije zabranila turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu dolazak u zemlju dok mu je Francuska omogućila da u nedjelju sudjeluje na sličnom skupu u Metzu.

“Zašto bismo na našem teritoriju trebali dozvoliti izjave koje druge demokracije odbacuju? Neće biti turske izborne kampanje u Francuskoj”, napisala je na Twitteru kandidatkinja Nacionalne fronte (FN, krajnja desnica) Marine Le Pen, koja će, prema većini nedavnih anketa, dobiti najviše glasova u prvome krugu.

Kandidat desnice Francois Fillon optužio je socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea da je grubo prekinuo europsku solidarnost, jer su slične skupove turskih ministara posljednih dana otkazale osim Nizozemske i vlasti u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj.

“Trebalo je prevladati zajedničko stajalište u odgovoru na turske zahtjeve. Francuska vlada je morala spriječiti održavanje tog skupa”, napisao je u priopćenju Fillon.

Cavusoglu je u Metzu, u govoru koji su izravno prenosile turske televizije, napao Nizozemsku i nazvao je “prijestolnicom fašizma” jer je spriječila skup. Optužbe za fašizam i nacizam izreko je na račun Nizozemske i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Edroganove izjave nisu se svidjele kandidatu francuskog centra za predsjedničke izbore Emmanuelu Macronu koji ih je nazvao neprihvatljivima.

“Naša zemlja ne smije dopustiti na svome teritoriju nikakvo odstupanje, ni napade na našu demokraciju, saveznike, vrijednosti”, istaknuo je Macron.

Socijalistički kandidat za predsjedničke izbore Benoit Hamon ocijenio je da “uloga Francuske nije da a priori zabrani raspravu, bez obzira na neslaganja s Erdoganom. Ali Turska se mora urazumiti. Kada Njemačka ili Nizozemska odluče zabraniti organiziranje rasprave, neopravdana je usporedba s nacistima”, dodao je Hamon. Švicarska mu nije dopustila sudjelovanje na nedjeljnom skupu u Zuerichu.

Erdogan je zahvalio Francuskoj na tome. “Francusku nisu zavele takve igre”, kazao je.

Ayrault je objasnio da je riječ o slobodi okupljanja te da ne postoji prijetnja javnom redu zbog koje bi skup trebalo zabraniti.

U Francuskoj živi oko 700.000 Turaka. Pravo glasa ima ih 70.000, glasuje ih obično oko 60 posto.

Komentiraj