NATO i Crna Gora u ponedjeljak su službeno počeli dvodnevne pregovore o članstvu, dva mjeseca pošto je službena Podgorica dobila pozivnicu za prijem u Savez.

“Pregovori pokrivaju politička, vojna i zakonska pitanja i prilika su da obje strane razjasne određene stvari”, navodi se u priopćenju NATO-a.
“Ovaj korak odražava napredak koji je Crna Gora ostvarila otkako je stekla neovisnost 2006. godine. Članstvo u Savezu osnažit će sigurnost i suverenost Crne Gore”, rekao je glavni pregovarač NATO-a Trasivulos Stamatopulos.
Ministri vanjskih poslova NATO-a na sastanku u Bruxellesu početkom prosinca prošle godine pozvali su Crnu Goru da postane 29. članica Saveza.
Suprotno od dugih i nekad mukotrpnih pregovora s EU-om, pregovori za članstvo u NATO-u uglavnom su formalnost koja traje nekoliko tjedana.
Hrvatski ministar obrane Josip Buljević prošlog tjedna je rekao kako očekuje da će već u travnju biti potpisan protokol o pristupu Crne Gore NATO-u nakon čega kreće postupak ratifikacije koji bi mogao potrajati godinu i nekoliko mjeseci. Istaknuo je da će Hrvatski sabor biti među prvima koji će ratificirati pristup Crne Gore.
Buljević je dodao da članstvo Crne Gore u NATO-u može samo pomoći u rješavanju otvorenih pitanja s Hrvaskom, koja po njegovu mišljenju i nisu osobito teška.
Posljednje proširenje NATO-a bilo je 2009., kad su Savezu pristupile Hrvatska i Albanija.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.