Tragična sudbina Tomislava Salopeka i vijest o njegovu smaknuću koje su počinili teroristi Islamske države (IS) na naslovnicama je svih dnevnih listova u Bosni i Hecegovini koji u četvrtak opširno izvješćuju o tragediji koja je odjeknula u cijelom svijetu dok su elektronički mediji još u srijedu udarne termine svojih emisija posvetili ovom događaju.

“Zlotvori smaknuli Salopeka” veliki je naslov u najtiražnijem “Dnevnom avazu” koji ističe kako je cijeli svijet užasnut tvrdnjama o odrubljivanju glave hrvatskom državljaninu.

List prenosi i reagiranje ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka koji je kazao kako je ovo tek još jedan dokaz o tome koliko je opasan i brutalan suvremeni terorizam te koliko su stoga građani svih država uključenih u borbu protiv terorizma izloženi opasnostima.

“Uvjeren sam da nas ovo neće pokolebati da nastavimo angažman u borbi protiv ove terorističke grupe. Mogu samo reći da drugog puta osim borbe protiv terorizma nema. Ako im se sada popusti mogli bismo imati nesagledive posljedice”, kazao je Crnadak.

 

  • Sarajevsko “Oslobođenje” u naslovu ističe kako je Salopekovo smaknuće osveta IS-a zbog zbog sudjelovanja Hrvatske u ratu protv te organizacije.

 

Navodeći kao je riječ o već devetom državljaninu neke od zapadnih zemalja koje su brutalno pogubili pripadnici terorističke organizacije IS, “Avaz” opširno podsjeća na cijelu kronologiju slučaja te prenosi reagiranja hrvatskog premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njihovu najavu kako Hrvatska neće prestati tragati za Salopekom sve dok postoji i najmanja nada da bi on mogao biti živ.

U posebnom komentaru sarajevski list upozorava kako je ubojstvo Salopeka posebice značajno jer se radi o hrvatskom državljaninu pa to neminovno ima odraza i na stanje u regiji.

“Žrtvovanjem nedužnih s kojima se obračunavaju nabrutalnije, javno preko interneta ubojice žele potaknuti mržnju prema europskim muslimanima, u Hrvatskoj i njenom okruženju i islam napraviti novim globalnim neprijateljem broj 1”, stoji u komentaru u kojemu se također poziva bosanske muslimane da svoju vjeru zadrže u granicama europske kulture uz očuvanje međusobnog razumijevanja.

Sarajevsko “Oslobođenje” u naslovu ističe kako je Salopekovo smaknuće osveta IS-a zbog zbog sudjelovanja Hrvatske u ratu protv te organizacije.

Komentiraj