Peruanski parlament usvojio je u četvrtak jednoglasno zakon kojim se dopušta zrakoplovstvu da presretne i sruši letjelice korištene za krijumčarenje droge.

Zakon još mora potpisati predsjednik Ollanta Humala u roku od najviše 15 dana.

Ta je strategija borbe protiv krijumčarenja drogom uvedena i primijenjena u suradnji sa SAD-om devedesetih godina prošlog stoljeća ali je prekinuta 2001. kad je peruanski borbeni zrakoplov srušio greškom mali zrakoplov u kojem su se nalazili američki misionari pri čemu su dvije osobe poginule.

 

  • Zakonom je peruanskom zrakoplovstvu dopušteno “srušiti letjelicu za koju je dokazano ili postoji razumna sumnja o umiješanosti u krijumčarenje drogom”.

 

Dopuštenje da se otvori paljba dat će se kad se sumnjivu letjelicu proglasi neprijateljskom te u slučaju da ne poštuje upute aviona presretača peruanske vojske.

Peru bilježi svake godine između 600 i 1000 ilegalnih letova letjelica krijumčara droge, od kojih 90 posto iz pravca Bolivije.

Peru raspolaže od svibnja radarom američke proizvodnje, postavljenom u Puerto Maldonadu, na jugoistoku zemlje, koji omogućava otkrivanje ilegalnih letova u opsegu od 450 kilometara.

Komentiraj

FOTO:Dan Kitwood/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.