Birališta su otvorena u nedjelju u Venezueli za parlamentarne izbore koji bi mogli donijeti povijesnu prekretnicu jer je oporba veliki favorit u zemlji koja unatoč naftnom bogatstvu prolazi tešku gospodarsku krizu.

Gotovo 20 milijuna Venezuelanaca pozvano je izabrati 167 zastupnika jednodomnog parlamenta na gotovo 40.000 birališta.

“Pobijedit ćemo!”, uzvikivao je u četvrtak predsjednik Nicolas Maduro (53), plešući salsu na završetku kampanju i nazivajući članove oporbe “lijenima i nesposobnima”, nositeljima “lažne promjene”.

Na kraju posebno agresivne kampanje, njegova Socijalistička stranka (PSUV) nije uspjela ugroziti popularnost Okruglog stola demokratskog jedinstva (MUD), široke oporbene koalicije kojoj su predizborne ankete dale od 14 do 35 postotnih bodova prednosti.

Pobjeda MUD-a bila bi povijesna prekretnica jer od izbora karizmatičnog Huga Chaveza za predsjednika 1999. godine, oporba nije imala većinu u parlamentu. Chavez je umro 2013., a naslijedio ga je Maduro.

Analitičari, međutim, upozoravaju da će u predsjedničkom sustavu kakav je venezuelski, vladajući PSUV iskoristiti sve alate na raspolaganju da minimalizira izborni neuspjeh.

Venezuelsko gospodarstvo u golemim je teškoćama zbog pada cijena nafte u svijetu, što je rezultiralo nestašicama i inflacijom oko 200 posto. Ekonomska i socijalna situacija jako se pogoršala i to oporbi otvara vrata izborne pobjede, ocjenjuju analitičari jer u Venezueli vlada ekonomsko rasulo i nesigurnost.

Rezultati izbora očekuju se u podnedjeljak ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.