Ruski fizičar koji je radio u Institutu Max Planck, najpoznatijem istraživačkom institutu u Njemačkoj, osumnjičen je za špijunažu na račun Moskve, piše njemački tjednik Der Spiegel u svom broju koji će izaći u subotu.

Njemačko državno odvjetništvo u Karlsruheu, koje je nadležno za slučajeve špijunaže i koje, kako piše Der Spiegel, vodi istragu, nije htjelo ništa komentirati.

  • O tom se slučaju tada govorilo u Njemačkoj kao o najvećem nakon hladnoga rata.

 

Osumnjičenik kojemu je 28 godina i predstavljen kao Ivan A., radio je više mjeseci između 2009. i 2011. u istraživačkom odjelu tog instituta za optiku u Erlangenu, u Bavarskoj, piše list.

Tog stručnjaka za kvantnu optiku i za nanofotoniku, čije se spoznaje koriste u proizvodnji superjakih računala, sumnjiči se da je ruskoj kontraobavještajnoj službi predao povjerljive podatke, tvrdi časopis.

Kako navodi Der Spiegel, znanstvenik je nakratko bio priveden lani u zračnoj luci u Duesseldorfu, nakon čega su ga saslušale vlasti. Tada je radio na tehničkom sveučilištu u Eindhovenu, u Nizozemskoj koju je poslije morao napustiti.

Njemačka služba za unutarnje obavješćivanje ušla je u trag tom znanstveniku prateći jednog ruskog diplomata akreditiranog pri generalnom ruskom konzulatu u Bonnu.

Taj čovjek, kojeg su njemačke službe identificirale kao časnika ruske kontraobavještajne službe, jednom na mjesec je odlazio u Aachen, na zapadu zemlje, gdje bi se sastajao s Ivanom A., piše tjednik.

U listopadu 2011., u ranijoj aferi špijuniranja na račun Moskve, jedan bračni par je uhićen a zatim i osuđen pošto je njemačka policija zatekla ženu dok je preko odašiljača primala šifrirane poruke.

Kako pišu njemačka glasila, žena je puštena na slobodu u studenome prošle godine i vratila se u Rusiju, a njezin suprug (53) je protjeran početkom lipnja.

O tom se slučaju tada govorilo u Njemačkoj kao o najvećem nakon hladnoga rata.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.