Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk organizira u sljedeću srijedu sastanak s čelnicima zemalja koje se nalaze na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, među kojima i hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem, objavilo je u petak Europsko vijeće.

U srijedu, 17. veljače, predsjednik Tusk će organizirati sastanak o zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti. Čelnici Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije pridružit će se predsjedniku Tusku i predsjedniku Komisije Jean-Claude Junckeru kako bi razgovarali o razvoju događaja u tom području“, kaže se u priopćenju Europskog vijeća.

Pored Tuska i Junckera na radnoj večeri će biti hrvatski premijer Tihomir Orešković, slovenski premijer Miro Cerar, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i makedonski predsjednik  Gjorge Ivanov.

U uredu slovenskog premijera očekuju da će se na susretu raspravljati o konkretnim mjerama za jačanje kontrole migrantskog vala na granici Grčke i Makedonije.

Tusk organizira taj sastanak u sklopu priprema za summit EU-a, na kojem će migrantska kriza biti jedna od glavnih tema.

Summit čelnika EU-a održava se 18. i 19. veljače i to je prvi summit na kojem će sudjelovati novi hrvatski premijer Tihomir Orešković. Na summitu će se razgovarati o provedbi dosad donesenih odluka na rješavanju migrantske krize. Rasprava će se usredotočiti na humanitarnu pomoć, upravljanje vanjskim granicama, provedbu akcijskog plana EU-Turska te o uspostavi centara za prihvat migranata.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.