Sjedinjene Države nametnule su u utorak nove sankcije protiv 13 sjevernokorejskih i kineskih tvrtki, najviše njih iz područja pomorskog prometa i trgovine, kako bi ojačale pritisak protiv nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je nazvao Sjevernu Koreju državom koja potiče terorizam i obećao nove mjere kako bi se izolirao režim Kim Jong-Una i natjeralo ga se na pregovore.

Sankcije usvojene u utorak ciljaju kineske tvrtke koje trguju sa Sjevernom Korejom i to za svote koje dostižu stotine milijuna dolara, objavio je ministar financija Steve Mnuchin u priopćenju.

Na kineskoj strani sankcije su uvedene za četiri tvrtke za uvoz i izvoz.

Na sjevernokorejskoj strani kažnjene su tvrtke i agencije vezane uz pomorski promet.

Sanckije su uvedene i tvrtki Korea South-South Cooperation Corporation koja izvozi sjevernokroejske radnike u Kinu, Rusiju, Kambodžu i Poljsku.

Ove nove sankcije uvedene su nakon onih UN-a i ranijih jednostranih američkih sankcija.

Komentiraj

FOTO:EPA/MICHAEL REYNOLDS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.