Norveška će, u skladu s novim pravilima, u Rusiju autobusima natrag poslati oko 60 izbjeglica i migranata, a očekuje se da će uskoro ista sudbina zadesiti 5500 migranata.

Brojni su migranti tijekom 2015. prešli arktičku granicu biciklom, kada je u zemlju stigao val izbjeglica iz ratom zaraćenih područja, većinom iz Sirije.

Norveška je u studenome izvijestila da će odmah deportirati osobe koje su u tu zemlju stigle iz zemalja koje se smatraju sigurnima.

Prvi autobus s izbjeglicama iz kampa u gradu Kirkenesu trebao bi uskoro krenuti prema Rusiji. Odluka je uslijedila pošto je Rusija pristala da Norveška autobusom vrati migrante s ruskom vizom.

Norveška je ranije migrante slala natrag biciklima, jer pravila zabranjuju da se preko granice prevoze osobe bez potrebnih dokumenata, a granicu je zabranjeno prijeći pješice.

Norveški potez osudile su grupe za ljudska prava, jer je dnevna temperatura ondje -30 stupnjeva Celzija.

Komentiraj

FOTO:EPA/CHRISTIAN BRUNA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.