Saša Zinaja

Novost ovogodišnjeg, šestog Fantastic Film Festivala je dječji program u kojem će se prikazati dva dječja filma: “Mali vitez Trenk” i “Dječja magija”. Najavila je to za Nacional Mia Pećina, direktorica festivala koji će se na zagrebačkoj Ljetnoj pozornici Tuškanac te na Medvedgradu održati od 30. lipnja do 9. srpnja.

“Uz Dječji vikend, ove godine je novost i poseban program kojim obilježavamo 75. rođendan Hayaoa Miyazakija uz tri njegova najpopularnija filma, ‘Princeza Mononoke’, ‘Moj susjed Totoro’ i ‘Avanture male Chihiro’. Izdvojila bih i naš najpopularniji program ‘Sretan rođendan!’ u kojemu prikazujemo kultne žanrovske klasike, a za ovogodišnji Fantastic pripremili smo atraktivne naslove: ‘Plavi baršun’ (30 godina), ‘Paklena naranča’ (45 godina), ‘New York 1997’ (35 godina), ‘Aliens – director’s cut’ (30 godina), ‘Muha’ (30 godina) i ‘Zabranjen planet’ (60 godina)”, rekla je Mia Pećina i dodala da će prikazati i brojne druge filmove fantastičnog žanra.

Kako kaže, Fantastic Film Festival jedinstven je ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji.

“Žanrovska publika izuzetno je odana našem programu jer su to sve veliki fanovi žanrovske kinematografije i točno znaju što želi gledati. Činjenica da festival radimo već šestu godinu i da se svake godine povećava broj posjetitelja, a festival širi i dolazi sve više gostiju iz cijele Europe, dokaz je da publika smatra da im je važan te da žele njegov rast. Što se tiče produkcije filmova u Hrvatskoj, važno je i to da se probudila proizvodnja žanrovskih filmova u Hrvatskoj i regiji, kako u kratkoj formi, tako i u igranim filmovima”, smatra Mia Pećina, inače dobitnica prestižne nagrade Emmy.

Ideja je festivala, objasnila je, zabaviti publiku urbanim, ali istodobno i potpuno drugačijim filmovima iz cijelog svijeta, potaknuti produkciju žanrovskog filma na ovim prostorima te inspirirati nove generacije koje festival povezuje s partnerima i gostima iz cijele Europe, pogotovo putem Europskog žanrovskog foruma koji rade u suradnji s festivalima Black Nights iz Tallinna i Imagine iz Amsterdama te Screen diVisionom iz Pariza.

“Fantastic Zagreb počeo je 2011., u vrijeme recesije, ali iz ljubavi i nade da će naći publiku. Već prve godine premašio je sva naša očekivanja i dokazao da publika želi ovakav program i da uživaju u projekcijama na otvorenim lokacijama. Već drugu godinu održavanja festivalska glavna lokacija postala je Ljetna pozornica u šumi Tuškanca, samo pet minuta hoda od Ilice. Prije tri godine aktivirali smo utvrdu Medvedgrad kao jednu od lokacija festivala i pokazala se kao pravi mali dragulj i za nas kao organizatore i za publiku. Broj posjetitelja povećava se iz godine u godinu i publici moramo zahvaliti na svemu što smo dosad postigli jer su nam i svojim prijedlozima pomogli da budemo bolji svake godine”, rekla je Mia Pećina. Kaže da je selekcija filmova za program, bez obzira na to prikazuju li 50 ili 250 filmova, velik izazov i svaki festival, od Fantastica do onog u Cannesu, ima isti problem.

“Lista želja je jako duga, a mogućnosti su ograničene. Ideja vodilja je kvaliteta, zanimljivost intrigantnost, originalnost. Publika je izvanredno prihvatila program klasika koji smo uveli prije dvije godine, ove godine prvi put u Hrvatskoj prikazujemo ‘Zabranjeni planet’ na velikom platnu i tim filmom zatvaramo festival, a on ove godine slavi čak 60 godina od prvog prikazivanja”, rekla je za Nacional direktorica Fantastic Festivala.

Da takav festival ima smisla, ne dokazuje samo broj posjetitelja, nego i tržište koje je naraslo posljednjih deset godina.

“To možemo vidjeti i na našim prostorima jer je serija ‘Igre prijestolja’ jedan od najboljih primjera. Naravno, tu si i drugi žanrovi koji su puno popularniji i u art kinima, ali i kao blockbusteri već godinama. Taj žanr je budućnosti filma jer pruža neizmjerne mogućnosti za pričanje najzanimljivijih priča”, smatra Mia Pećina. Kaže da samo moramo shvatiti da naša regija već obiluje takvim bajkama, basnama i urbanim legendama i to trebamo iskoristiti u budućnosti.

Komentiraj

FOTO:Saša Zinaja
PODIJELI
- rođena u Zagrebu 1978. godine - mr.sc. međunarodnih odnosa - diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu - novinarstvom se bavi od 1999. godine - dosad je radila u Jutarnjem listu, lifestyle magazinu Story, političkome magazinu Aktual - u Nacionalu je pomoćnica glavnog urednika i piše teme iz kulture