Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne Zemunik od srijede ujutro sudjeluju u gašenju 100. ovogodišnjeg požara s ukupno pet  protupožarnih aviona.

Tako su na požarištu Danilo kod Šibenika angažirana dva Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802. Nakon dva sata djelovanja na tom požaru, dva Canadaira su pokušala djelovati  na požarištu Biokovo no zbog snažnih udara vjetra i turbulencija onemogućeno je gašenje te su se vratili na požarište Danilo, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

To je već treći dan  kako su zračne snage angažirane na požarištima kod Šibenika, a tijekom jučerašnjeg dana zračne snage su na sedam požarišta (5 u Šibensko-kninskoj i 2 u Zadarskoj županiji) djelovale 40 sati, pri čemu su izbacili više od 400 vodenih bombi. Jučerašnji dan bio je i ujedno dan sa najvećim brojem požara u jednom danu na kojima su angažirane zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković rekao je kako je jučerašnji požar u Mučićima-Brodarici bio ujedno i najveći ovogodišnji požar. “Na tom požarištu sa sedam protupožarnih aviona utrošeno je oko 30 sati rada na gašenju i saniranju požarišta, a izbačeno je više od 300 vodenih bombi. Najvažnije je bilo zaustaviti požar kako se ne bi približio kućama i u tome smo uspjeli tako da je do mraka požar stavljen pod nadzor i dežurstvo zemaljskih snaga. No jutros je eskadrila bila u pogonu već od 4 sata zbog odlaska na novi požar u Danilu, a za požar na Biokovu čekamo smirivanje vremena kako bi i tamo uputili zračne snage”, iznio je pukovnik Turković.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze sudjelovale su u gašenju 100 požara, od čega 31 u Šibensko-kninskoj, 29 u Splitsko-dalmatinskoj, 22 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Istarskoj i jedan u Primorsko-goranskoj županiji.

Do jučerašnjeg dana,  u 65 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su ukupno provele 663 sata (27 dana) u akcijama gašenja požara pri čemu su izbacili oko 22 000 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su pružale i potporu zemaljskim vatrogascima pri čemu su helikopterima
Mi-8 MTV  prevezle 29 vatrogasaca i 24 tone vatrogasne opreme do požarišta.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.