Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je međunarodnu zajednicu da se ujedini u borbi protiv terorizma nepunih tjedan dana nakon krvavih napada u Parizu.

“Znamo da je to bio napad na naše temeljne vrijednosti, naš način života i slobodu”, rekla je Merkel za novinare u četvrtak u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za novinare s austrijskim kolegom Wernerom Faymannom.

“Slobodoljubive zemlje iz cijelog svijeta sad se moraju ujediniti… i pobrinuti se da počinitelji budu pronađeni i da se naše vrijednosti zaštite”, rekla je Merkel.

Rekla je da je Njemačka uz Francusku dok ona iznosi planove odgovora na napade u Parizu, ali nije iznijela nijedan konkretan prijedlog potpore koja Njemačka kani pružiti svojoj saveznici u ratu protiv terorizma, kako ga je nazvao francuski predsjednik Francois Hollande.

  • Ona se pridružila drugim njemačkim najvišim dužnosnicima u isticanju da ne treba povezivati migrantsku krizu s globalnom terorističkom prijetnjom.

Europska unija utvrdila je nekoliko zemalja na prvoj crti dodira s migrantskim krizom poput Grčke i Italije, tzv. hatspots gdje bi trebalo uspostaviti prijamne centre u kojima bi se registrirali izbjeglice uzimanjem otisaka prstiju i utvrđivanjem njihova identiteta.

“Hotspots moraju biti brzo izgrađeni u Italiji i Grčkoj…i ne samo kao centri za registraciju nego i kao centri za distribuciju kako bi se osigurala pravednija raspodjela izbjeglica diljem Europe”, rekla je Merkel.

I Njemačka i Austrija drže kako broj migranata neće biti smanjen bez mjera za jačanje vanjskih granica EU-a.

Komentiraj

FOTO:EPA/BORIS ROESSLER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.