Raznolikost stilova, kulturnoga i književnoga naslijeđa, po ocjeni žirija, obilježavaju ovogodišnji uži izbor pisaca za nagradu “Man Booker” na kojemu su Jamajčanin Marlon James, Nigerijac Chigozie Obioma, dvojica Britanaca – Tom McCarthy i Sunjeev Sahota te dvije američke književnice – Anne Tyler i Hanya Yanagihara.

James je nominiran za roman “A Brief History of Seven Killings”, Obioma za roman “The Fishermen”, McCarthy za roman “Satin Island”, a Sahota za roman “The Year of the Runaways”. Anne Tyler u uži je izbor ušla s romanom “A Spool of Blue Thread”, a Yanagihara s romanom “A Little Life”.

“Pisci izabrani u uži izbor predstavljaju nevjerojatan raspon pristupa fikciji. Potječu iz vrlo različitih kultura i u različitim su fazama vlastite karijere”, napisao je predsjednik žirija Michael Wood u obrazloženju odluke objavljene na internetskim stranicama nagrade “Man Booker”.

S njim su u žiriju bili Ellah Wakatama Allfrey, John Burnside, Sam Leith i Frances Osborne, koji su razmatrali 156 knjiga prijavljenih za ovogodišnju nagradu.

Marlon James (1970.) prvi je jamajčanski autor koji je ušao u uži izbor za tu uglednu književnu nagradu. U romanu “A Brief History of Seven Killings” James, kako je napisao žiri, “širokim rasponom glasova i registara” prenosi priču o nasilju između jamajčanskih bandi i pokušaju ubojstva Boba Marleyja.

Chigozie Obioma je s 28 godina, koliko je imala i dobitnica 2013. Eleanor Catton, najmlađi ovogodišnji kandidat i drugi Nigerijac nominiran za tu nagradu nakon Bena Okrija. Njegov roman “The Fishermen” govori o četvorici braće koja devedesetih godina bježe iz škole u Nigeriji i odlaze u ribarenje, gdje susreću luđaka koji im govori da će najstarijega ubiti jedan od njegove braće.

Tom McCarthy (1969.), jedini od nominiranih koji je 2010. već bio u užem izboru za tu nagradu, u romanu “Satin Island” piše o “korporativnom antropologu” poznatom kao U. Žiri u ocjeni ističe da McCarthy “nudi elegantnu, očajničku i zabavnu priču koja nam pokazuje kakav bi mogao biti svijet sutrašnjice”.

Sunjeev Sahota (1981.) nominaciju je dobio za svoj drugi roman “The Year of the Runaways” o radnicima koji su iz Indije migrirali u Sheffield. “Mnogo je razloga za bijeg i svi oni postoje u Sahotinu sjajnom romanu”, naveo je žiri u obrazloženju.

Dobitnica Pulitzerove nagrade Anne Tyler (1941.) žiri je osvojila “nevjerojatnom moći opažanja i briljantnim stilom” kojim u romanu “A Spool of Blue Tread” pripovijeda o četiri naraštaja obitelji Whitshank.

Roman “Little Life” Hanye Yanagihare, autorice podrijetlom s Havaja, ostavit će, napisao je žiri, “trajan dojam na čitatelja” pričom o četvero studenata iz New Yorka od kojih je jedan u djetinjstvu bio žrtva teškoga zlostavljanja.

Nagrada “Man Booker” dodjeljuje se od 1969., a od prošle godine u konkurenciju mogu ući pisci bilo koje nacionalnosti čije je djelo napisano na engleskom jeziku i objavljeno u Velikoj Britaniji. Prije toga nagrada se mogla dodijeliti samo autorima s područja Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha, Irske i Zimbabvea.

Dobitnik nagrade bit će proglašen na svečanosti 13. listopada. Svaki autor iz užeg izbora dobit će 2500 funta i izdanje svoje knjige u posebnom uvezu, a pobjednik će dobiti 50 tisuća funta i može očekivati međunarodnu popularnost.

Komentiraj

FOTO:ilustracija
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.