Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović u nedjelju navečer još jednom su se izravno sučelili u televizijskoj debati na RTL-u. Nakon tog sučeljavanja može se s punom sigurnošću tvrditi da se za taj nastup Kolinda Grabar Kitarović pripremala i čitajući tjednik Nacional.

[quote_box_center]

  • Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović u nedjelju navečer još jednom su se izravno sučelili u televizijskoj debati na RTL-u.
  • Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je čitala intervju koji je Ivo Josipović svojedobno dao u Nacionalu.
  • Josipović je pak pozitivno govorio o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

[/quote_box_center]

Ona je u prvom dijelu emisije izjavila da je čitala intervju koji je Ivo Josipović svojedobno dao u Nacionalu, te da ono što je činio kao predsjednik države nije odgovaralo onomu što je Josipović najavio u intervjuu koji je dao za tjednik Nacional. Među ostalim, Kolinda Grabar Kitarović izjavila je tijekom tog sučeljavanja da bi bilo dobro da se ponovo uvede neka vrsta obaveznog vojnog roka i to iz sigurnosnih razloga. Ona je o tomu izjavila sljedeće: ‘Jesam za uvođenje neke vrste obveznog vojnog roka jer držim da nove prijetnje sigurnosti zahtijevaju onaj koncept domovinske sigurnosti. Mislim da bi našim ljudima dobro došlo nekih mjesec-dva obuke, ne više, i bilo bi dobro da taj vojni rok bude plaćen. Držim da je vojna obuka višestruko korisna.’

Josipović je pak pozitivno govorio o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. On je za Tuđmana rekao da je bio velika povijesna figura, da je Tuđman kao predsjednik bio posvećen svom poslu, te da je svakako imao ljubav prema domovini. Odgovarajući na optužbe da nije dovoljno koristio svoje predsjedničke ovlasti, Josipović je rekao sljedeće: ‘Koristio sam najjaču ovlast. Tražio sam promjenu ustava i temeljem te promjene ukinuta je zastara za zločine u privatizaciji. Velika uhićenja su se dogodila zbog te promjene. Bio sam jedan od onih koji je olakšao dužničku krizu. Dokinute su zastare, promijenjene su kamate.’ Oboje kandidata solidno su se pripremili za sučeljavanje. Govor tijela Kolinde Grabar Kitarović ostavio je donekle energičniji i odlučniji dojam, jer se činilo da se lakše snalazi u situacijama u kojoj kritički govori o svom protukandidatu.

Komentiraj