KAOS U LONDONU: Anonymusi gađali policiju petardama i bocama

Na tisuće prosvjednika okupilo se sinoć u samom centru Londona, na velikom prosvjedu pod nazivom “Marš milijun maski”, koji već godinama organizira haktivistička skupina Anonymous.

Prosvjednici su se okupili ispred Buckinghamske palače, a dio njih je otišao prema sjedištima Konzervativne stranke. S bijelim maskama na licima uzvikivali su “Jedno rješenje – revolucija” i “Čije su ulice – naše ulice”.

“Mi smo vidjeli zloupotrebe ove i prijašnje vlade, mi smo vidjeli dolazeće uništenje brojnih civilnih sloboda koje su nam drage, mi smo vidjeli nastojanje da se internet pretvori u još jedan dio države nadzora, mi smo vidjeli vladino nepoštivanje migranata, siromašnih, starih i nemoćnih, mi smo vidjeli glavni grad u kojem su profit i pohlepa nekolicine stavljeni ispred potreba mnogih i mi kažemo dosta”, poručili su organizatori prosvjeda.

Prosvjed je prvenstveno bio usmjeren na zakonske prijedloge koji jačaju ovlasti obavještajnih službi i traže od tvrtki koje nude uslugu pretraživanja interneta da pohrane i čuvaju podatke o posjećenim stranicama 12 mjeseci.

Ubrzo nakon okupljanja došlo je do prvih nereda. Nekoliko prosvjednika pokušalo se probiti prema Westminsterskoj palači, ali ih je policija uspjela zaustaviti. Gađali su policajce bocama i petardama, a prema pisanju britanskih medija, zapaljen je i jedan policijski automobil.

Uhićene su tri osobe, a nekoliko ih je ozlijeđeno.

Komentiraj

FOTO:Youtube
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.