Vlasti talijanskog lučkog grada Genove, na sjeverozapadu zemlje, proglasile su izvanredno stanje zbog više tona sirove nafte koja prijeti sredozemnom dijelu talijanske rivijere, prenosi u subotu AFP.

Sirova nafta je u nedjelju iscurila iz obližnje rafinerije te zagadila rijeku, a interventne službe su vrlo brzo podigle improviziranu branu kako bi spriječile širenje nafte te krenule u ispumpavanje.

“Stanje je složeno, ne znamo koja bi količina sirove nafte mogla završiti u moru”, izjavio je lokalni dužnosnik Gianni Crivello.

Nafta je već stigla do mora, ali to se vrlo vjerojatno dogodilo u prvim satima nesreće u rafineriji Iplom, prije nego je postavljena brana, pojasnio je gradonačelnik Genove Marco Doria.

Prema njegovim riječima, sve se poduzima kako bi se spriječilo daljnje širenje nafte. Genova je smmještena usred talijanske rivijere, s poznatim ljetovalištima poput Portofina i više parkova prirode u području Cinque Terre.

Komentiraj

FOTO:Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.