Hrvatski premijer Zoran Milanović prekinuo je svoj godišnji odmor i vratio se u Zagreb, gdje je u 17 sati održao izvanrednu konferenciju za novinare zbog vijesti o smaknuću Tomsialva Salopeka u Egiptu.

“Nažalost, moramo prekinuti tišinu. Netko to mora napraviti”, započeo je Milanović. “Moja je dužnost da hrvatskoj javnosti kažem da to što vidimo užasava. U ovom trenutno ne možemo sa 100%-tnom sigurnošću kazati da je to istina. Ne znam hoće li to biti moguće i u idućim danima”, rekao je Milanović.

 

  • Dodao je kako se boji da se jednom hrvatskom državljaninu po prvi puta dogodilo ono što se događa drugima u svijetu – muž, otac i hranitelj obitelji krenuo je zaraditi novac. “Pozivam ljude da tim prizorima ne izlažu djecu, da to ne dijele. I zbog našeg društva i obitelji Salopek. Njima stojimo na raspolaganju, kad god im je to potrebno”, poručio je premijer.

 

Cijelo su vrijeme, dodaje Milanović, u kontakru sa mnogim institucijama i državnicima. Preporučio je ljudima da budu oprezni i da izbjegavaju te dijelove svijeta.

“Mi smo dobro organizirana država i stalno smo na oprezu. Ovo je pokušaj nekih ljudi da razbiju naš način života. To ne smijemo dopustiti”, reakao je premijer dodavši da u trenutku kada se to dogodi – mi smo izgubili.

Istaknuo je kako Hrvatska neće sudjelovati u borbenim akcijama protiv skupine Islamska država. “S tim se moraju nositi neki drugi”, dodao je.

Na novinarsko pitanje jesu li pokušali provjeriti autentičnost fotografije, premijer odgovara kako se to pokušalo već danas.

Komentiraj