I dalje raste broj migranata koji od srijede ujutro ulaze u Hrvatsku, koja je do 20,50 sati prihvatila ukupno 1191 osobu, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim internetskim stranicama.

Ukupan broj prihvaćenih osoba uključuje 818 muškaraca, 189 žena te 184 djece, objavio je MUP, po čijim se podacima u registracijskom centru u Ježevu trenutno nalaze 303 osobe.

Izbjeglice od srijede ujutro pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji.

U Tovarnik je večeras stigao vlak kojim bi izbjeglice trebale otputovati, najvejrojatnije, za Zagreb. Prema tovarničkom kolodvoru nešto prije 10 sati sporednom ulicom kreće se velika kolona izbjeglica.

U Tovarnik je stigao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je oko 22 sata ispred policijske postaje Tovarnik dao izjavu za medije.

“Hrvatska ne organizira koridore prema Europskoj uniji. Zasad funkcionira samo koridor od Tovarnika do prihvatnog centra u Dugavama. Oni koji ne zatraže međunarodnu pomoć se tretiraju kao neregularni migranti i oni se smještaju u Ježevo. Mi imamo kvalitetnu kontrolu naše granice. Sami ste vidjeli da hrvatska policija nije primjenjivala silu. Ukoliko se dogodi da veliki valovi stižu konkretno iz Grčke i drugih zemalja preko Srbije tada moramo razmišljati o postupcima”, rekao je Ostojić.

Ostojić je večeras u Beogradu o migrantskoj krizi razgovarao sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Stefanović i Ostojić dogovorili su da policije dviju država budu u stalnoj komunikaciji kako bi kroz razmjenu informacija pratili situaciju poslije odluke Mađarske da blokira granicu, te sukoba u srijedu mađarske policije s migrantima na prijelazu Horgoš.

Više pojedinosti o sastanku dvojice ministra nije priopćeno, a kako Hina neslužbeno doznaje iz izvora bliskih vrhu MUP-a Srbije, ocijenjeno je, među ostalim, kako Srbija i Hrvatska “imaju obostrani interes da se suradnjom dviju policija u pograničnoj zoni predvide i spriječe eventualni incidenti i rizik svede na najmanju mogućnu mjeru”.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ranije u srijedu je rekla da se Hrvatska može nositi s nekoliko tisuća, ali ne i s desecima tisuća ljudi, ističući da bi u tom slučaju Hrvatska zatražila pomoć europskih i izvaneuropskih zemalja.

Kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, hrvatska Vlada će u četvrtak na sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Hrvatsku.

Komentiraj

FOTO:Damir Senčar FAH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.