Saborski zastupnik Ivan Lovrinović u subotu se preko svog Facebook profila osvrnuo na jučerašnje konstituiranje Sabora, istaknuvši svoju zabrinutosti time što su se zakoni izglasali tako brzo, napominjući kako su zastupnici prijedloge zakona dobili neposredni prije njihovog izglasavanja.

Objavu Lovrinovića, naslovljenu ‘Sabor kakvog ne poznajemo ili olako obećana brzina’, prenosimo Vam u cijelosti:

“Konstituiran je novi Sabor. Očekivanja građana su velika jer su i predizborna obećanja sada vladajućih također bila velika.

Upravo se tim danim obećanjima vodio i Božo Petrov koji je odmah navalio da se usvoje tzv “jamstva” čime se želi pokazati da će se obećano odmah ispuniti. I prije formiranja vlade. No, ta procedura usvajanja obećanih promjena u vidu novih zakona odrađena je na način koji kod svakog razumnog čovjeka izaziva čuđenje i zabrinutost. Mi zastupnici doslovno smo na stol dobivali vruće prijedloge zakona tek donesene s kopirnih aparata. Zbog toga su bile dvije stanke; jedna od 15 minuta, a druga od sat vremena a svaka je produžena za još sat vremena. Čemu to?

Petrov je tehnički dobro vodio radni dio sjednice, osim loše procjene vremena za stanke.

Nitko od nas nije materijale mogao pročitati a tražilo se da se o njima glasuje. No, formirana većina može u Saboru što hoće, pa je tako i ovaj puta bilo. Nejasno je da takvu praksu koriste ljudi koji se stalno u javnosti zalažu za poštivanje procedure i razuma. Takva praksa nije prihvatljiva u malim firmama ili mjesnim zajednicama a kamo li u Saboru koji bi morao biti uzor. Sudeći po prvoj sjednici to nažalost nije. Matematika i demokracija očito ovdje ne idu zajedno.

Ima tu dobrih prijedloga koji su prihvatljivi i potrebni, ali čemu tolika žurba i lomljenje preko koljena?

Očito je da Most ne vjeruje HDZ-u i da prije formiranja vlade želi da se ostvari ono što su tražili. Ako je tako ne zvuči dobro. Ne treba zaboraviti ključnu težnju Mosta da bude korektiv HDZ-u s kojim je u koaliciji. Biti u koaliciji a htjeti biti korektiv; drugačiji, ne snositi zajedničku odgovornost i čvršće se vezati za zajednički program i rizike je nemoguće. Zato je Most tražio mjesto šefa Sabora.

Najprije sam namjeravao podržati šefa i pomoćnike u Saboru. Takva je praksa bila ranije. Vidjevši kako se krši elementarna procedura nisam mogao protiv sebe i bio sam suzdržan.

Zanimljivo je bilo vidjeti kako se HDZ-Most i SDP-HNS odlično slažu kada treba osvojiti najvažnije odbore u Saboru. Tu među njima nema razlike jer je borba za fotelje njima draga i najvažnija.

Dobro je da građani mogu vidjeti sve to i usporediti s onim što im se govorilo i obećavalo u vrijeme predizborne kampanje.”

Komentiraj