Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, koji u srijedu sudjeluje na sastanku Vijeća za obrazovanje EU-a, razgovarao je sa slovenskom kolegicom Majom Makovec Brenčič o slovenskim iskustvima uključivanja studenata u donošenje ključnih odluka u obrazovanju.
 Ministar  Šustar je rekao da je tražio razgovor sa slovenskom kolegicom na inicijativu studenata u Zagrebu, koji su mu ukazali na jako dobru praksu u Sloveniji kada je riječ o sudjelovanju studenata u odlučivanju o obrazovnom sustavu i razvoju istraživačkog prostora.
 “Razgovorali smo o partnerstvu sa Slovenijom i kako na strukturirani način uključiti studente u proces donošenja odluka koje su važne za razvoj istraživačkog i obrazovnog prostora”, rekao je ministar Šustar koji u srijedu prvi put sudjeluje na sastanku ministara obrazovanja zemalja članica Europske unije.
  Na dnevnom redu ministarskog sastanka je socijalno-ekonomski razvoj i uključenost kroz obrazovanje, zatim kako povezati obrazovanje, tržiše rada i društvo te promicanje građanstva i temeljnih vrijednosti kroz obrazovanje.
 Ministar je rekao da je u hrvatskim školama potreban građanski odgoj pod uvjetom da se dodatno ne opterućuje već ionako preoperećena satnica učenika.
 “Vjerujem da se pametnim uključivanjem građanskog odgoja u satnicu može dobiti ono što nam je svima cilj – aktivno građanstvo”, rekao je ministar Šustar.
 Na upit kako to izvesti bez politizacije građanskog odgoja, ministar je rekao da je odgovor u uključivanju stručnih ljudi.
 “To se može izbjeći jasnim uključivanjem stručnih ljudi. Potrebno je također izići iz skučenih nacionalnih okvira. Zato su ovi sastanci potrebni da vidimo kako se to radi na razini Europske unije. Mislim da u Hrvatskoj još uvijek nismo iskoristili sjajne mogućnosti koje nam pruža Europska unija. Moramo učiti iz primjera koji su već zaživjeli i to na jako dobar način. Dakle, potrebno je uključivanje stručnih ljudi, kojih u Hrvatskoj ima, koji su sjajni, ali kojima treba dati prostora”, rekao je ministar, dodajući da je osim stručnosti za to potrebna i odgovorna politika “koja će spajati, a ne razdvajati”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.