NOVI VELEPOSLANIK IRANA bio je savjetnik iranskog predsjednika Hasana Rohanija, a to što je poslan upravo u Zagreb potvrđuje koliko su Iranu važni odnosi s Hrvatskom kojoj je spreman dozvoliti ulaz na na naftno tržište za koje se bore najveći igrači

Novi iranski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Mohammad Reza Sadegh, po obrazovanju ekonomist i politolog, desetljećima je prisutan na iranskoj političkoj i javnoj sceni. U Hrvatsku je stigao s pozicije savjetnika aktualnog predsjednika Irana, Hasana Rohanija, s kojim ga vežu dugogodišnja suradnja i prijateljstvo te uživa njegovo povjerenje. U svojoj karijeri bavio se novinarstvom i obnašao visoke dužnosti u različitim novinskim agencijama i organizacijama. Od 2005. do 2009. bio je zadužen za informiranje Vijeća tajništva nacionalne sigurnosti, a od 2011. član je i Znanstvenog vijeća Azad Univerziteta. Tijekom rata na prostoru bivše Jugoslavije boravio je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kao novinar i humanitarac te izvještavao o strahotama koje su se događale. Na posljednjim predsjedničkim izborima osim s predsjednikom Rohanijem, veleposlanik Sadegh usko je surađivao i s ajatolahom Akbarom Hašemijem Rafsandžanijem, što njegov utjecaj u najvišim političkim krugovima Islamske Republike Irana čini još većim. Činjenica da je upravo dr. Sadegh poslan kao veleposlanik u Zagreb, govori o tome koliko su odnosi s Hrvatskom važni novom iranskom vodstvu.

NACIONAL: Kako procjenjujete odnose s Republikom Hrvatskom, u svjetlu relativno nedavnog posjeta predsjednice Republike Iranu? 

Više pročitajte u novom broju Nacionala, koji je od sad dostupan i digitalno na svim platformama, bilo kad i bilo gdje.

Komentiraj