Učenici srednjih škola iz cijele Hrvatske u petak su na skupu #MladiEU2017 ispitivali hrvatske eurozastupnike o pitanjima ključnim za budućnost Europske unije.

Događaj #MladiEU2017, podnaslova Skup mladih ambasadora EP-a, održao se u zagrebačkom Kinu Europa u organizaciji Ureda za informiranje EP-a u Hrvatskoj, po uzoru na okupljanje European Youth Event koje se svake druge godine održava u Strasbourgu.

Skupu su prisustvovali učenici 13 hrvatskih srednjih škola koje su ove godine ponijele titulu Škole ambasadora Europskog parlamenta, čime su dovele europske teme u svoje učionice.  Riječ je o gimnazijama i strukovnim školama iz Karlovca, Zagreba, Krapine, Krka, Metkovića, Osijeka, Splita i Varaždina.

Voditeljica Ureda za informiranje EP-a u Zagrebu Violeta Simeonova Staničić u uvodnom je govoru mladima poručila kako se Europa nalazi pred izazovima, te kako su oni ti koji će nositi njezinu budućnost.

“Želimo vas razbuditi, potaknuti da pomičete vlastite granice, da shvatite kako je jedini Schengen koji vas može zaustaviti tek vaša vlastita pasivnost”, naglasila je Simeonova Staničić u najavi interaktivnog panela između europarlamentaraca i učenika.

Zastupnici Dubravka Šuica, Marijana Petir, Davor Škrlec i Tonino Picula na tribini su učenicima postavljali pitanja o njihovoj upoznatosti s politikama Europske unije, većinom vezanih za njihov djelokrug rada u odborima i međuskupinama unutar EP-a.

Dubravku Šuicu (HDZ/EPP) zanimalo je koliko su mladi upoznati s Bijelom knjigom o 5 scenarija budućnosti EU-a predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, te koliko znaju o programima EU-a namijenjenim mladima, dok je Marijana Petir (HSS/EPP) učenike pitala o njihovim stavovima prema poljoprivredi kao profesiji među mladima, s naglaskom na zdravu hranu lokalne proizvodnje te o odlasku mladih iz Hrvatske.

Davor Škrlec (Zeleni) s mladima je razgovarao o ekologiji, energetici i utjecaju robotike na tržišta rada budućnosti, upitavši ih o načinima na koje su njihove škole pridonijele borbi protiv klimatskih promjena i o tome koliko su upoznati s konceptom održivog razvoja.

Tonino Picula (SDP/S&D) podsjetio je da se Kino Europa do devedesetih godina zvalo Kino Balkan, te je u tom kontekstu s mladima diskutirao o statusu država jugoistoka Europe na putu prema EU-u, kao i o tome koliko su upoznati s europskom politikom prema otocima.

U popodnevnom dijelu skupa s učenicima će razgovarati i mladi političari hrvatskih stranaka, a u motivacijskom dijelu programa sudjelovat će dramski glumac Vedran Mlikota, profesor matematike Toni Milun, putopisac Davor Rostuhar, izvršna direktorica tvrtke Bellabeat Morena Šimatić, profesor Ivica Puljak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak, poznati bloger i pisac, amerikanac s hrvatskom adresom Cody McClain Brown, te glazbeni producent Tomo in der Mühlen, stoji u priopćenju Europskog parlamenta.

Skup se održava i u subotu, kad će na njemu sudjelovati eurozastupnice Ivana Maletić (HDZ/EPP) i Marijana Petir, te će se održati radionica o društvenim mrežama.

Komentiraj