Hrvatska i BiH uskoro će potpisati sporazum o europskom partnerstvu koji će biti okvir za hrvatsku podršku BiH u pristupu EU-u nakon podnošenja kandidature za članstvo, najavili su u utorak ministri vanjskih poslova dviju zemalja Miro Kovač i Igor Crnadak.

Kovač i Crnadak razgovarali su na Pantovčaku, na rubu posjeta članova Predsjedništva BiH hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.
“Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma ima posebnu odgovornost prema BiH te želi aktivno poduprijeti njezino članstvo u Europskoj uniji. BiH će u Hrvatskoj imati snažnog partnera u provedbi svih onih reformi koje su potrebne kako bi jednog dana bio postignut cilj ulaska u EU”, rekao je ministar Kovač po priopćenju MVEP-a.
BiH je sredinom veljače aplicirala za članstvo u EU.
Na sastanku je bilo riječi o skorom potpisivanju Sporazuma o europskom partnerstvu koji bi pružio okvir za davanje potpore BiH u prvim koracima nakon podnošenja kandidature te o inicijativi da se uskoro održi zajednička sjednicu dviju vlada.
“Nakon mog nastupnog posjeta BiH, i ovaj sastanak je potvrda našeg dogovora da ćemo kao prvi susjedi jačati bilateralnu suradnju”, rekao je Kovač. “Susretima dokazujemo da postoji kontinuitet hrvatske vanjske politike prema BiH kao stabilne države u kojoj sva tri ustavotvorna naroda žive ravnopravno”, naglasio je.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.