Hrvatska je dobila pismo službene obavijesti kojim ju je Europska komisija (EK) upozorila zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u eure držeći da je njime prekršeno pravo EU, priopćeno je u petak iz vlade nakon što je EK potvrdila da je Hrvatskoj poslala pismo upozorenja.

Europska komisija u petak je potvrdila da je još sredinom prošlog mjeseca poslala Hrvatskoj službeno pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon o konverziji sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti.

“Republika Hrvatska je zaprimila pismo službene obavijesti kojim su nas službe Europske komisije obavijestile kako smatraju da je donesenim izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama prekršeno pravo Europske unije”, priopćeno je u petak iz vlade.

O daljnjim koracima Europske unije i Hrvatske vezanim za ovo pitanje javnost će biti pravovremeno obaviještena, stoji u priopćenju vlade, te se dodaje da će “ova vlada učiniti sve kako bi spriječila moguće negativne posljedice, a sukladno trenutnim ustavnim ovlastima”.

Pismo s formalnim upozorenjem prvi je korak koji Komisija pokreće protiv zemlje članice kada smatra da je prekršeno europsko pravo. Ako zemlja ne odgovori na to pismo ili u svom odgovoru ne pruži zadovoljavajuće objašnjenje, Komisija poduzima drugi korak, tj. šalje obrazloženo mišljenje. Ako ni nakon toga nema zadovoljavajućeg odgovora, Komisija se može obratiti Sudu Europske unije.

Komentiraj

FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.