Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati (HNS) priopćila je u nedjelju da oštro osuđuje govor mržnje i prijetnje izrečene na Općem saboru Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčevića, koja je dio vladajuće koalicije, a Državno odvjetništvo poziva da istraži i sankcionira počinitelje.

“HNS oštro osuđuje govor mržnje i prijetnje koje su izrečene na jučerašnjem Općem saboru HSP-a AS, stranke koja je dio vladajuće koalicije, a na čelu s Ivanom Tepešom, potpredsjednikom Hrvatskog sabora, koji se nije ogradio od izjava vlastitog člana stranke, koji je između ostaloga sugerirao ‘Zoranu Milanoviću, Vesni Pusić i Miloradu Pupovcu da im jedino preostaje skočiti s mosta u Savu’“, navodi se u priopćenju za javnost.

HNS poručuje da oštro osuđuje svaki oblik govora mržnje i direktne prijetnje te poziva Državno odvjetništvo da istraži i sankcionira počinitelje.

“Za ovakvu vrstu ponašanja smatramo odgovornom i vladajuću koaliciju koja ni pod koju cijenu nije smjela dopustiti da na vlast dođu pojedinci koji prijete i siju strah ekstremističkom retorikom u hrvatskom javnom prostoru”, ističe HNS.

Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

“Na potezu su pravosudne institucije i vladajuća koalicija, jer za govor mržnje i prijetnje u 21. stoljeću nema prostora”, poručuje HNS.

“Vladajuća garnitura obećavala je reforme i gospodarski rast, a već prvi pokazatelji dokazuju da nas vraćaju nekoliko koraka unazad. Umjesto da se u 21. stoljeću bavimo napretkom vlastite zemlje, bombardira nas se ekstremizmom i populizmom, što smatramo sumrakom demokracije”, kaže se u priopćenju u kojemu HNS ističe kako će uložiti sve svoje napore da se takva retorika zauvijek iskorijeni iz hrvatskoga društva.

HNS će i dalje biti oslonac onim građanima koji žele građansku i sekularnu državu, te da ravnopravnost, jednakost i sloboda izbora budu neosporne činjenice u hrvatskom društvu jer, poručuju, takvu Hrvatsku žele za sve njene građane i generacije koje dolaze.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Tanjug/ Tanja VALIČ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.