Ministar kulture Zlatko Hasanbegović večeras je u intervjuu za HRT kmentirao SDP-ov zahtjev za opozivom Tomislava Karamarke te o navodnoj fašizaciji i polarizaciji hrvatskog društva.

“Hrvatsko društvo u tom smislu nije doživjelo katarzu, činjenica izostanka katarze i cjelovitog suočavanja s prošlošću dovodi do društvenih potresa i razdora kojima svjedočimo svakodnevno”, kaže Hasanbegović odgovarajući na pitanje zašto u Hrvatskoj nema konsenzusa oko toga da su nacizam i komumizam zlo. Dodao je kako bi se trebali ugledsti na iskustvo zemalja istočne i srednje Europe s kojima djelimo zajedničku povijest života pod komunističkom totalitarnom vladavinom. koje su završile proces suočavanja s prošlošću.

“Moderna hrvatska država počiva na dvije temeljne vrednote – ideji hrvatske državne neovisnosti i demokratskom parlamentarnom poretku. Obje su u savršenoj suprotnosti sa svim bitnim značajkama jugoslavenskog komunizma kojega određene i političke snage ali i struje u javnom životu sustavno nastoje rehabilitirati i revitalizirati, uključujući i preko manipulacije pojmom antifašizma”, rekao je Hasanbegović za HRT.

Iako se slaže da je u Hrvatskoj na snazi verbalni građanski rat, kaže da je teza o fašizaciji društva vrsta političke diskvalifikacije. O SDP-ovom zahtjevu za opozivom Tomislava Karamarka kaže da je jedan od legitimnih i uobičajenih instrumenata parlamentarne oporbe.

“Iznošenjem sustavnih laži i neistina Karamarka se želi osobno diskreditirati i kao predsjednika HDZ-a i kao predstavnika najjače stranke u vladajućoj većini”, rekao je Hasanbegović naglašavajući kako je siguran da će taj zahtjev biti odbijen.

Intervju je vođen prije objave otvorenog pisma kojim se poziva na smjenu Hasanbegovića u francuskom listu Liberation.

Komentiraj