U Mircima, mjestu na otoku Braču, rano poslijepodne buknuo je šumski požar koji gase sve raspoložive vatrogasne snage s otoka, a iz zraka im pomažu dva kanadera i četiri zračna traktora, doznaje Hina od Županijskoga vatrogasno-operativnog centra u Splitu i Ministarstva obrane.

Prema prvim informacijama, vatrogasci su dojavu o požaru dobili u 13.20 sati, te su put Miraca upućena sva Dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) s Brača. Gori borova šuma, nisko raslinje, makija i trava, a u pomoć lokalnim vatrogascima ubrzo su pristigla i dva Fair bossa, te dva kanadera, pa se pretpostavlja da bi vatra vrlo brzo mogla biti stavljena pod kontrolu.

Inače, u Mircima je gorjelo i prije nekoliko dana, no, kako kažu vatrogasci, danas je požar buknuo na drugome mjestu.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz Vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika angažirane su i na požarištu Svilaja-Maljkovo, gdje su dva puta vatru gasila po dva zračna traktora AT-802, a požar se razvio i u zaseoku Bilandžićima u Maljkovu, u općini Hrvacama, kamo je poslan jedan kanader.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 58 požara (26 u Šibensko-kninskoj, 21 u Splitsko-dalmatinskoj, po pet u Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj te jedan u Ličko-senjskoj županiji).

Te su snage u ovoj protupožarnoj sezoni dosad imele oko 500 sati naleta, pri čemu su izbacile više od 16.000 tona vode te prevezle 169 vatrogasaca i tonu vatrogasne opreme, ističe Ministarstvo obrane.

Komentiraj