Francuski parlament izglasao je novi zakon kojim se zabranjuje plaćanje za seksualne usluge, a kazne dosežu i 6750 eura. Oni koji budu osuđeni za plaćanje seksualnih usluga morat će ići na seminare o uvjetima prostitucije, prenosi BBC.

Za zakon je glasalo 64 zastupnika, 12 je bilo protiv, a 11 zastupnika nije bilo prisutno. Za prvo kršenje zakona propisana je kazna od 1500 eura, a ona se povećava za ponovno kršenje zakona.

Kontroverzni zakon donesen je nakon dvije godine otkako je predložen, toliko je trebalo dvama domovima da se usuglase. Uoči finalne debate ispred parlamenta se skupilo mnoštvo prosvjedujući protiv zakona. Sindikat seksualnih radnika izjavio su da će zakon utjecati na prihode svojih članova, kojih je između 30 i 40 tisuća. S druge strane, zagovornici zakona kažu da će pomoći u sprečavanju trgovine ljudima, dodajući da su oko 85% seksualnih radnika žrtve trgovine ljudima.

Švedska je bila prva zemlja koja kriminalizirala one koji plaćaju seksualne usluge, a ne prostitutke. Otkako je zakon uveden, u Švedskoj je drastično pao broj prostitutki.

Komentiraj