Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uspostavu istražnog povjerenstva koje bi trebalo istražiti aferu “panamski dokumenti”, u kojoj je otkriveno masovno pribjegavanje osnivanju offshore kompanija kako bi se izbjeglo plaćanje poreza.

Povjerenstvo bi trebalo otkriti tko su stvarni vlasnici tih tvrtki, koje u poreznim oazama imaju najčešće samo poštanski sandučić i nikakve poslovne aktivnosti.
Povjerenstvo će istraživati je li bilo kršenja zakona EU-a od strane Komisije i zemalja članica u području sprečavanju pranja novca i izbjegavanju plaćanja poreza. Imat će 65 članova i rok od 12 mjeseci za sastavljanje izvješća.
Od početka travnja otkriveno je više od 11 milijuna dokumenata panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca preko koje su registrirane tvrtke u područjima s vrlo niskim poreznim stopama.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.