Europska unija, London i Pariz pozvali su u srijedu na dijalog radi mirnog rješenja krize u Zimbabveu gdje je vojska zauzela državne institucije i u kućni pritvor stavila predsjednika Roberta Mugabea, a veterani te zemlje pozivaju na njegovo svrgavanje s vlasti,  javljaju svjetske agencije.

Agencije su ranije u srijedu prenijele da je zimbabveanski predsjednik  Robert Mugabe u kućnom pritvoru u svojem domu u Harareu pošto je vojska preuzela vlast zauzevši Mugabeov ured, parlament, zračnu luku i državnu televiziju.

“Pozivamo sve zainteresirane strane da sa sukoba prijeđu na dijalog radi postizanja mirnog rješenja”, rekla je glasnogovornica EU za vanjsku politiku Catherine Ray na tiskovnoj konferenciji Europske komisije u srijedu, a prenosi France Presse.

Dodala je da EU “pomno prati stanje” te da se “temeljna prava građana moraju poštovati i sačuvati ustavni poredak i demokratska vlast”.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson pozvao je u srijedu sve strane u Zimbabveu da se “suzdrže od svakog nasilja” kako bi ta zemlja ostala “stabilna i napredna”.

Johnson je rekao da London “veoma pozorno prati situaciju” i da veleposlanstvo pruža potporu i daje preporuke britanskim državljanima u Zimbabveu.

“Ne znamo znače li ovi događaji da je predsjednik Robert Mugabe svrgnut s vlasti”, rekao je Johnson, ali i naglasio da London ne želi vidjeti još jednog tiranina na vlasti.

“Stanje se mijenja iz sata u sat i teško je bilo što predvidjeti”, rekao je, ali “nitko ne želi vidjeti tranziciju jednog neizabranog tiranina drugim. Želimo vidjeti slobodne i poštene izbore”, rekao je Johnson.

Francuska je preko svoje glasnogovornice ministarstva vanjskih poslova poručila da Pariz pozorno prati događaje u Zimbabveu i pozvala je na poštovanje ustava pošto je u srijedu vojska preuzela vlast u toj južnoafričkoj zemlji.

“Opetujemo svoju privrženost ustavu i poštovanju legitimnih težnja naroda Zimbabvea”, rekla je Agknes Romatet-Espagne na dnevnoj konferenciji za tisak.

“Pozivamo sve strane da nastoje na mirnom rješenju u tim okvirima i da se suzdrže od nasilja”, rekla je.

Zimbabveanska vojska intervenirala je zbog Mugabeove čistke ratnih veterana u vladajućoj stranci.

Glavni tajnik nacionalne veteranske udruge Victor Matemadanda rekao je u srijedu da Mugabea treba razriješiti dužnosti predsjednika države i vladajuće stranke Zanu-PF, prenijela je agencija dpa.

“Treba osnovati povjerenstvo koje će istražiti zločine što ih je počinio dok je bio na dužnosti”, pozvao je Matemadanda na tiskovnoj konferenciji u prijestolnici Harareu.

Matemadanda je glavni saveznik vojske kao i bivši potpredsjednik Emmerson Mnangagwa kojeg je Mugabe razriješio prošlog tjedna.

Komentiraj