O odnosima između Domoljubne koalicije i MOST-a nezavisnih lista večeras su u studiju ‘Otvorenog’ raspravljali Damir Jelić (HDZ), Nikola Grmoja (MOST nezavisnih lista), Darinko Kosor (HSLS), doc. dr. sc. Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i novinarka Večernjeg lista Iva Puljić Šego.

Nikola Grmoja ponovio je kako veza HDZ-a i MOST-a nije idilična i romantična, ali suradnja postoji i dolazi do dogovora, iako o svakoj stvari ne misle jednako. Iva Puljić Šego taj odnos nazvala je disharmoničnim, a Vijeće za suradnju besmislenim tijelom koje ne funkcionira.

Čular je rekao da svi trenutni problemi i nesuglasice u Vladi odražavaju njen strukturni problem koji proizlazi iz načina na koji je sastavljana. “MOST i Domoljubna koalicija potpuno su različitih političkih mentaliteta te je bio potreban dobar i čvrst sporazum unutar pregovaračkog procesa, no on je izostao, kao i usuglašenost oko osnovnih političkih prioriteta. Uz sve to, nema ni koordinativne uloge Vlade nad Saborom te vlada svojevrsni politički kaos”, kaže Čular.

Darinko Kosor istaknuo je da broj zastupnika koje imaju partneri u Domoljubnoj koaliciji je jednak kao broju zastupnika MOST-a, ali je MOST pritom dobio 6 ministarskih mjesta, a partneri niti jedno. “Naša koalicija u partnerstvu uopće ne vlada u Hrvatskoj. (…) Neka im je, ali ajmo se baviti reformama. Ne govorim samo u ime HSLS-a, govorim u ime svih drugih stranaka. Tražimo da se radi ono za što su nas građani izabrali”, rekao je Kosor, a Grmoja mu je odgovorio kako MOST nije inzistirao na foteljama, niti se ‘borio za plijen’. “Bili smo korektni, a svojim smo ministrima ostavili mogućnost da boraju svoje suradnike”, kazao je Grmoja.

Jelić je rekao kako se puno vremena potrošilo na pokušavanju slaganje tripartitne vlade, a sadašnje stanje pokazuje da se problemi rješavaju sporije nego što bi trebalo. “Vijeće za suradnju je tijelo koje je dobro zamišljeno, ali u teoriji komunikacije može biti maksimalno 12 ljudi da bi se nešto moglo iskomunicirati – zato bi oblik manje forme možda bio učinkovitiji”, objasnio je.

O svojoj današnjoj izjavi o nefunkcioniranju Vlade Kosor je rekao da je bila samo apel. “Svi smo krivi, od mene do premijera, nitko nije manje kriv. Trebamo se okrenuti budućnosti. (…) Ako za to nismo spremni, onda idemo na nove izbore”, poručio je. Čular je dodao kako novi izbori kao opcija posoje, ali postoji i opcija promjene vlasti u Sabor. “Čini mi se da su unutar Domoljubne koalicije vremenom izgubili strpljenje s MOST-om”, kaže Čular i dodaje da je kandidatura Brkića kao ministra branitelja odluka HDZ-a kojom želi pokazati da je preuzeo vlast.

“Ako bi Vlada bila disfunkcionalna i reforme se ne bi mogle provesti, MOST ne bi imao ništa protiv novih izbora”, poručio je Grmoja.

Ukoliko premijer prihvati Brkića, kaže Grmoja, odluku će donijeti Nacionalno vijeće MOST-a. Kosor je rekao da nije korektno od Oreškovića da Brkića nije primio već deset dana. “Kad HDZ inzistira na ministru s problemom kakvog ima Brkić, znači da je odlučila stati iza njega i vidjeti može li to obraniti svim političkim i javnim sredstvima koje ima na raspolaganju”, rekao je Čular.

“Svatko radi svoje. Zato se kroz medije traže smjene jer nema dogovora. Karamarko radi pritisak. Da postoji dogovor, onda se to ne bi radilo pred kamerama”, komentirala je Puljić Šego odvojene konferencije za novinare Tomislava Karamarka i Bože Petrova.

Komentiraj