Izrael drži u zatvoru više od 700 Palestinaca bez optužnice i suđenja, priopćio je u petak Klub palestinskih zatvorenika.

Broj Palestinaca u administrativnom pritvoru znatno je porastao zadnjih mjeseci nakon uhićenja koja su izvele izraelske snage zbog novog vala nasilja, ističe klub u priopćenju.

Administrativni pritvor je izvansudski sustav koji omogućuje zatvaranje osumnjičenika bez suđenja i podizanja optužnice na šest mjeseci koji se mogu produljivati bez ograničenja.

Taj je sustav opet u središtu pozornosti nakon slučaja Mohammeda al Qiqa, novinara kojemu prijeti smrt jer već 87  dana štrajka glađu tražeći svoje oslobođenje.

Administrativni pritvor je sporan ne samo za Palestince, kojima je on još jedan dokaz izraelske samovolje pod okupacijom, nego i za aktiviste za ljudska prava i za međunarodnu zajednicu.

UN-ov posebni izaslanik za Bliski istok Nikolaj Mladenov opet je o tome govorio u UN-ovu Vijeću sigurnosti u četvrtak navečer. Zatražio je da se sve osobe koje su trenutačno u administrativnom pritvoru “odmah” optuži ili oslobodi. Usto je rekao da je “iskreno zabrinut zbog pogoršanja zdravstvenog stanja” Mohammeda al Qiqa.

Administrativni pritvor, naslijeđen iz doba britanske vlasti u Palestini, za Izrael je važno sredstvo sprječavanja napada koji omogućuje da se osjetljive informacije zadrže u tajnosti budući da takav sustav dopušta vlastima da ne otkriju nikakve informacije o slučaju.

Više od 7000 Palestinaca je trenutačno zatvoreno pošto su osuđeni ili smješteni u administrativni pritvor, navodi Klub zatvorenika.

Tridesetak ih je zatvoreno prije nego je 1993. potpisan dogovor iz Osla o autonomiji. Palestinska samouprava postavlja njihovo oslobađanje kao uvjet za nastavak mirovnih pregovora s izraelskom vladom koji su u posvemašnjem zastoju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.