Zemlje jugoistočne Azije su tijekom summita održanog ovog vikenda zauzele mekše stajalište u pogledu razmirica koje se odnose na Južnokinesko more, prema priopćenju objavljenom u nedjelju izbjegavši izravno spominjanje činjenice da Kina tamo gradi i oprema oružjem umjetne otoke.

U priopćenju se ne spominju  “ni militarizacija ni izgradnja umjetnih otoka”, o kojima je bilo riječi u piopćenju izdanom nakon prošlogodišnjeg summita.

Rezultat je to pritiska kineskog ministarstva vanjskih poslova i dužnosnika veleposlanstva na Filipine kao predsjedatelja ASEAN-a, a svrha mu je bila da aktivnosti Pekinga u strateški važnom području ne budu na dnevnom redu summita.

U priopćenju stoji i da su četiri članice ASEAN-a koje su željele oštrije stajalište, kada su posrijedi kineske aktivnosti, pristale na pomirljiviji ton završnog dokumenta.

Kina nije članica bloka što ga čini 10 zemalja članica i nije prisustvovala summitu, no vrlo je osjetljiva na sadržaj priopćenja. Često je optužuju da pokušava na njih utjecati.

Reuters nije uspio dobiti izjavu kineskog veleposlanstva u Manili, a ni ministarstvo vanjskih poslova nije bilo na raspolaganju za komentar.

U priopćenju se navodi da je došlo do “poboljšanja suradnje između članica ASEAN-a i Kine” i ne spominju se ni napetosti ni eskalacija aktivnosti, što je bio slučaj u prethodnim izvješćima.

Neimanovani filipinski diplomat je izjavio da je javna tajna to da Kina od članica ASEAN-a očekuje da je zaštite.

“Jedna ili dvije zemlje članice lobirale su za izmjene u završnom tekstu, no nije se radilo o pitanju Južnokineskog mora”, kazao je neimenovani izvor za Reuters.

Komentiraj