Nezastrašeni nasiljem zbog planiranog uklanjanja konfederacijskog spomenika u Charlottesvilleu u Virginiji, državni i gradski čelnici u drugim južnim američkim saveznim državama poručili su ovaj tjedan da će ubrzati uklanjanje takvih spomenika s javnih površina.

Guverner Marylanda Larry Hogan pridružio se u utorak sve većem broju dužnosnika koji planiraju ukloniti takve spomenike, u trenutku kada se ponovno rasplamsala nacionalna rasprava o tome jesu li spomenici Konfederaciji simboli mržnje ili povijesnog nasljeđa.

Hogan, republikanac, pozvao je na uklanjanje kipa suca Vrhovnog suda Rogera B. Taneyja, koji je 1857. donio presudu u slučaju Dred Scott kojom je potvrđeno robovlasništvo. Kip stoji ispred zgrade parlamenta u Annapolisu.

“Premda se ne možemo skrivati pred našom poviješću, niti bismo trebali, došlo je vrijeme da se jasno razlikuje našu prošlost i glorificiranje najmračnijih poglavlja u njoj”, poručio je u priopćenju.

Skup bijelih nacionalista koji su prosvjedovali protiv planova da se ukloni spomenik generalu Robertu E. Leeu, zapovjedniku Konfederacijske vojske u Američkom građanskom ratu, izazvao je u subotu sukobe s proturasističkim prosvjednicima u Charlottesvilleu. Prerastao je u nasilje kada se automobil zabio u mnoštvo protuprosvjednika, usmrtivši jednu ženu i ozlijedivši 19 ljudi.

Od tada, gradonačelnici Baltimorea i Lexingtona u Kentuckyju kazali su da će i oni ukloniti konfederacijske spomenike, a to su najavili i dužnosnici u Dallasu, Memphisu u Tennesseeu i Jacksonvilleu na Floridi.

Neki su ljudi uzeli stvari u svoje ruke. Prosvjednici su u ponedjeljak srušili s postolja brončani kip ispred sudnice u Durhamu u Sjevernoj Karolini.

Od 2015. na američkom je jugu uklonjeno ili preimenovano najmanje 60 simbola Konfederacije, po aktivistima za građanska prava Southern Poverty Law Centre.

No to je dalo povoda za nezadovoljstvo bijelim nacionalistima i drugim krajnje desnim skupinama.

Guverner Kentuckyja Matt Bevin, republikanac, ne slaže se, primjerice s uklanjanjem konfederacijskih spomenika. “Apsolutno se ne slažem s tim čišćenjem povijesti”, rekao je za radio WVHU u utorak.

Komentiraj