Afganistanske snage počele su u utorak operaciju kojom pokušavaju ponovno preuzeti grad Kunduz, kojeg su u ponedjeljak osvojili Talibani. Sigurnosne su snage osigurale područje oko središnjeg zatvora i policijske uprave, rekao je glasnogovornik policije Sayed Sarwar Hossini.

SAD su izvijestile kako su u utorak počele sa zračnim napadima na grad. Afganistanski vojnici i dužnosnici povukli su se iz zračne luke nakon što su militanti upali u ovaj sjeverni grad i oslobodili stotine zatvorenika iz zatvora. Napad je došao dan nakon prve obljetnice predsjednika Ashrafa Ghanija.

 

  • Bio je to jedan od najznačajnijih militantskih napada posljednjih godina, a Kunduz je prvi pokrajinski glavni grad osvojen od strane Talibana otkako su izgubili vlast uslijed američke invazije 2001. godine. Ali, najveći izazov za Talibane sada će biti zadržati grad. Kunduz je strateški važan grad jer je prometno čvorište na sjeveru zemlje.

 

Pojačanja su pristigla iz susjednih pokrajina kako bi pomogli u ponovnom preuzimanju grada. “Odvijaju se ozbiljne borbe”, rekao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova Marin Safraz za agenciju Reuters. “Afganistanske snage sigurrnosti osvajaju većinu strateških dijelove grada, a pucnjava odjekuje u mnogim područjima”, dodao je.

Glasnogovornik NATO-ve koalicije u Afganistanu rekao je kako su američke snage izvele zračni napad kako bi se ‘uklonila prijetnja za koaliciju i afganistanske snage’ u tom području. Liječnici bez granica jučer su pružili pomoć više od 100 osoba ozlijeđenih u teškoj borbi. Vojska je u ponedjeljak predložila povlačenje kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Pokrajina Kunduz poprište je niza napada od travnja, a Talibani udružuju snage s drugim pobunjenicima. Militantsko je nasilje pojačano u Afganistanu, otkad su prošle godine otišle snage NATO i američkih snaga. Nekoliko tisuća vojnika NATO-a ostalo je u Afganistanu, ali samo za obuku i savjetovanje afganistanskih snaga, iako američke bespilotne letjelice i dalje provode napade na militanstke vođe.

Komentiraj

FOTO:EPA/STRINGER
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.