ZORAN MAMIĆ opet na udaru USKOK-a jer kao Dinamov sportski direktor bez ugovora kontrolira sve transfere

ISTRAŽITELJI ĆE UTVRDITI stvarnu ulogu mlađeg Mamića u vladajućoj hijerarhiji u Dinamu, iz kluba ne žele odgovoriti na pitanja Nacionala, a izvori upućeni u odnose u klubu i u hrvatskom nogometu tvrde da Zoran Mamić doista radi kao sportski direktor, ali bez ikakvog ugovora o radu

Nacional doznaje da su istražitelji USKOK-a iznova fokusirani na zagrebački nogometni klub Dinamo, ovaj put zbog jedne sasvim nevjerojatne stvari. Od lipnja ove godine u klubu glavne sportske i poslovne poteze povlači i ključne odluke donosi čovjek koji nema baš nikakvih pravnih temelja da to čini, koji s Dinamom nema nikakav formalni ugovor, pa je sve ono što on radi zapravo potpuno nelegalno, a možda i kriminalno. Istražitelji USKOK-a skupljaju relevantne informacije kako bi utvrdili pravo stanje te identificirali osobe u Dinamu koje su to formalno odobrile te su za to stanje odgovorne. Taj čovjek već sada ključno utječe na novčane priljeve i raspolaganje milijunima kuna Dinamovog novca, a kako se bude intenziviralo tržište nogometaša, taj će se iznos sljedećih mjeseci vjerojatno dramatično povećati.

Ključni lik te priče i osoba koja u Dinamu sasvim neovlašteno raspolaže tom velikom vlašću bez ikakva pravnog temelja jest Zoran Mamić, bivši trener Dinama, odnedavno obnarodovan kao tobožnji sportski direktor kluba. Skandal nije samo u tome što on s klubom nije potpisao nikakav ugovor kojim bi bio ovlašten da obavlja taj posao nego i u tome što je vodstvo kluba taj posao prepustilo osobi krajnje suspektnog profila.

Naime, Zoran Mamić nepravomoćno je osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zbog više kaznenih djela poput pronevjere, zloporabe povjerenja, utaje poreza i izvlačenja novca iz Građanskog nogometnog kluba Dinamo te pravomoćno optužen u drugom slučaju kao član zločinačkog udruženja koje je državu i Dinamo oštetilo za dodatnih 200 milijuna kuna. Taj čovjek sada se tako ponovno našao na meti istražitelja i USKOK-a.

Ovaj put to je zbog manevra koji je veliku pozornost javnosti privukao početkom lipnja kada je mlađi Mamić, brat odbjeglog i također osuđenog Zdravka Mamića, na Maksimiru javno promoviran na mjesto sportskog direktora. Ali to se izgleda dogodilo tek deklarativno, kao nominalna demonstracija moći njegova brata Zdravka, dok se u stvarnosti formalno-pravno nije dogodilo zapravo ništa. Zasad nema nikakvog traga o tomu u kakvom je formalnom angažmanu Zoran Mamić sa zagrebačkim Dinamom. Pa sada istražitelji pokušavaju rekonstruirati ima li on ikakvu formalnu legitimaciju da u ime kluba radi išta. Dva su neovisna izvora za Nacional potvrdila da Zoran Mamić s klubom nije potpisao nikakav ugovor o suradnji. A zagrebački Dinamo odlučio je ostati nedostupan kada je Nacional još sredinom proteklog tjedna poslao s time povezan službeni upit.

Ključno će istražiteljima biti utvrditi stvarnu ulogu koju Zoran Mamić ima u trenutno vladajućoj hijerarhiji u Dinamu, a Nacional je iz dva odvojena izvora iznimno upućena u odnose i u klubu i u hrvatskom nogometu došao do informacije da se on odlučio na jedinstven manevar. Naime, premda figurira kao sportski direktor te doista obavlja poslove i donosi odluke iz ove domene, Mamić s Dinamom zapravo nema nikakav formalno-pravni odnos, a ponajmanje ugovor o radu.

Cilj ovog njegovog poteza jest pokušaj da s jedne strane posreduje i odlučuje o predstojećim unosnim ulaznim i izlaznim transferima Dinama, na kojima se očekuje promet mjeren u desecima milijuna eura, dok s druge strane želi ostati zaštićen od eventualnih ozbiljnih pravnih napada USKOK-a i pravnih sankcija: “Situacija je jednostavna: ukoliko se Zoran Mamić nalazi na bilo kojoj formalnoj poziciji unutar kluba, a posebno ukoliko ima pravo potpisa, u drugom procesu u kojemu je nedavno potvrđena optužnica od suda će automatski biti zatraženo određivanje istražnog zatvora, ili barem blažih mjera opreza poput udaljavanja s te funkcije. A ukoliko nije regulirao svoj status, u Dinamo će morati ući barem Sportska inspekcija koja će sasvim sigurno utvrditi nepravilnosti”, kazao je za Nacional izvor vrlo blizak hrvatskim istražiteljima koji su godinama angažirani na predmetima vezanim za kriminal u hrvatskom nogometu. U sljedećim tjednima, potvrdio je, nastojat će se potpuno rasvijetliti ova situacija i poduzeti svi dostupni pravni koraci.

Cilj Mamićevog poteza jest da doista odlučuje o predstojećim milijunskim transferima igrača, ali pri tome želi ostati zaštićen od eventualnih ozbiljnih pravnih napada USKOK-a i pravnih sankcija

Građanskom nogometnom klubu Dinamo Nacional je službeno uputio nekoliko relativno jednostavnih pitanja: je li Zoran Mamić potpisao ugovor o radu ili suradnji s klubom, kada i na koji rok, te koja je njegova trenutna funkcija na Maksimiru? Dinamova služba za odnose s javnošću najprije nije odgovorila u dogovorenom višednevnom roku, potom je klupski glasnogovornik Alen Lesički obećao to učiniti tijekom proteklog vikenda, no na koncu je objasnio da “informaciju neće imati prije utorka”, odnosno izlaska ovog broja Nacionala iz tiska. Očito se radi o vrlo osjetljivim podacima jer su Mamić i krug ljudi oko njega svjesni ozbiljnih implikacija svojih manevara, koje se mogu kretati od zahtjeva za određivanjem zatvora do novog kruga istraga kojima bi bio cilj utvrditi kako zapravo danas funkcionira Dinamo i zbog čega krucijalne odluke o milijunskim transakcijama donose neovlaštene osobe. “U svakom slučaju on je u problemu koji se, dakako, ne može usporediti sa sudskim procesom koji mu predstoji – no nije ni zanemariv. USKOK će se sigurno posvetiti i ovom slučaju”, dodao je isti izvor Nacionala.

Zoran Mamić vratio se u Dinamo dva tjedna nakon što je protiv njega, brata Zdravka, bliskog suradnika Damira Vrbanovića i nekoliko drugih osoba potvrđena druga optužnica po kojoj su oštetili klub za dodatnih 144 milijuna kuna te državu za još pedesetak milijuna. Prethodno je smijenjen s mjesta trenera Al Hilala u Saudijskoj Arabiji, gdje je radio nakon višegodišnjeg angažmana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Njegov povratak u Dinamo jasno je označen kao potez koji bi trebao konsolidirati i učvrstiti vlast i utjecaj klana Mamićevih, poljuljan zbog odlaska ili otkazivanja poslušnosti nekoliko dotad odanih suradnika, ohrabrenih činjenicom da se Zdravko Mamić nalazi u bijegu u Bosni i Hercegovini te da je u iznimno nezavidnom pravnom položaju. Također, zauzimanje mjesta sportskog direktora jasan je signal da braća Mamić i dalje namjeravaju držati potpunu kontrolu nad transferima igrača kao ključnom segmentu poslovanja Dinama, zbog kojega su uostalom i osuđeni u jednom procesu, a optuženi u drugom, te čekaju potvrđivanje i optužnice u trećem predmetu.

Prema navodima više hrvatskih medija, uskoro slijedi prodaja igrača Danija Olma, za kojega navodno postoji interes više velikih europskih klubova i ponude koje se kreću u iznosima od više desetaka milijuna eura, a pripremaju se i transferi vratara Dominika Livakovića i drugih. Također, kako tvrde izvori upućeni u zbivanja oko ovog kluba, dodatnu pažnju trebalo bi posvetiti i ulaznim transferima u Dinamo, dakle igračima koje se dovodi na Maksimir, budući da su se u bližoj i daljoj prošlosti na takvim poslovima također ubirale neosnovane milijunske provizije. Nacional je koncem lipnja ekskluzivno objavio popis svih igrača čija se imena spominju u drugoj optužnici protiv braće Mamić i ostalih, kao i detalje niza malverzacija povezanih s njihovim dovođenjem u Dinamo ili prodajom iz njega. U pravilu su se na gotovo svakom igraču ubirale provizije za nepostojeće menadžerske usluge koje su potom završavale na računima optuženika, pa tako i Zorana Mamića, a posebno je intrigantna metoda kojom su novci ubirani na mladim, tada još maloljetnim igračima.

Naime, prilikom potpisivanja ugovora njima bi formalno pripalo 50 posto od budućeg transfera, no oni i njihovi roditelji istodobno bi se odrekli svog udjela i prenosili ga na razne offshore tvrtke čiji su formalni ili stvarni vlasnici bili upravo Mamići i s njima povezane osobe. Upravo takav je slučaj i sa spomenutim Danijem Olmom ili drugim mladim igračima poput Nikole Mora, a posebno intrigira podatak da je u Dinamu praksa potpisivanja ovakvih ugovora nastavljena čak i nakon što su im istražitelji ušli u trag i nakon što je postalo evidentno da će postati predmet kaznenih postupaka.

“Dakle, njih se optužilo za slučajeve poput Olma, a svejedno su se vratili u Dinamo kako bi obavili transfer upravo tog igrača. Radi se o pravno i zdravorazumski bizarnoj i nevjerojatnoj situaciji koju će se morati barem pokušati spriječiti”, kazao je sugovornik Nacionala blizak USKOK-u. Doduše, u sličnoj fazi USKOK se svojevremeno nalazio i sa Zdravkom Mamićem: njemu je sud u prvom procesu kao mjeru opreza bio odredio zabranu obavljanja bilo kakve dužnosti u Dinamu te odredio jamčevinu, umjesto da ga je poslao u istražni zatvor, pa je ovaj zabranama doskočio tako što je proglašen “savjetnikom” u GNK Dinamu te je tako nastavio obavljati sve poslove kao i ranije. USKOK je u dva navrata podnosio zahtjeve da ga se ipak uputi u zatvor i tomu je priložio niz konkretnih dokaza da Zdravko Mamić doista obavlja dužnosti koje su mu bile zabranjene, no sud ni u jednom od ta dva slučaja nije udovoljio zahtjevima tužitelja.

U najnovijem razvoju događaja Zoran Mamić nije krio da djeluje kao dio organizacije koja ima presudan utjecaj u Dinamu i koja na tim pozicijama namjerava ostati usprkos nizu optužnica i presuda koje upućuju na činjenicu da su upravo oni taj klub brutalno opljačkali. Osim što je preuzeo funkciju sportskog direktora, u istom naletu postavio je sebi odane osobe na ključne klupske pozicije u mlađim kategorijama te u školi nogometa, odnosno u segmentima koji su iznimno bitni za kontrolu nad mladim igračima i, posljedično, transferima koje će oni u budućnosti ostvariti. U svom prvom i zasad jedinom javnom obraćanju on se požalio da oko njega i njegovog brata vladaju “dvostruka mjerila” te kazao da ne vidi zašto s presudom i optužnicama ne bi mogao obavljati taj posao.

Osim što je preuzeo funkciju sportskog direktora, Zoran Mamić u istom naletu postavio je sebi odane osobe na ključne klupske pozicije u mlađim kategorijama te u školi nogometa, bitnim za kontrolu transfera

“Proces nije ugodan, ali dokazao sam da mogu odvojiti sportski dio od tog dijela. Čelništvo kluba bilo je uporno, jako su me željeli. Bez obzira na to što sam prije bio trener i sportski direktor, sad ću biti još duplo bolji zbog svega što sam prošao posljednjih godina. Ne vidim tu nikakav problem. Što je moralno? Neki novinari već su me proglasili krivim. Temelj svakog pravosuđa je presumpcija nevinosti, pa i ovdje. Ne treba stvarati famu. Ja vrlo mirno i dobro spavam”, rekao je tom prilikom, prije nego što se otkrilo da – upravo kako bi spavao mirno i neopterećeno USKOK-ovim propitkivanjima – nije potpisao čak ni ugovor o radu. Istražitelji sada tvrde da je to rupa u koju će vjerojatno upasti, čak i prije pravomoćnosti prve i izricanja druge sudske presude.


U Dinamu se uplašili reakcije Zlatka Marića i ostavili njegove zaštitare

Krug ljudi bliskih Zdravku i Zoranu Mamiću proteklih tjedana je, kako doznaje Nacional, pokušao izvesti još jedan potez koji bi mogao upućivati na namjeru nezakonitog prisvajanja sredstava Dinama za vlastitu korist. Naime, u ovaj klub pristigao je nalog o promjeni zaštitarske službe na domaćim i europskim utakmicama, i to na način da se tvrtku Sokol Marić – koja taj posao obavlja više godina – zamijeni tvrtkama u vlasništvu Josipa Klemma. Upućeni izvori ovo su odmah protumačili kao Mamićev pokušaj da na određeni način kompenzira svoje osobne troškove jer su po neslužbenim informacijama upravo tjelohranitelji povezani s Klemmom zaduženi za njegovu sigurnost za vrijeme boravka u Međugorju i Bosni i Hercegovini. Kako je njegova imovina blokirana, a zbog iznimne pozornosti istražitelja sve mu je teže osigurati konstantan priljev gotovog novca, Zdravko Mamić na ovaj način navodno je pokušao preko Dinama pokriti barem dio svojih dnevnih troškova.

Nekoliko odlično obaviještenih izvora za Nacional je potvrdilo da se ovaj plan zasad izjalovio zbog burne reakcije vlasnika Sokol Marića, a moguće i straha dijela Dinamovih zaposlenika da bi i oni postali dijelom nekih budućih istraga.

Na vrlo sličan način tumačilo se prošlogodišnje dovođenje dotad potpuno anonimnog 23-godišnjeg igrača Marija Vasilja, koji je prethodno igrao u četvrtoj poljskoj ligi, da bi nakon potpisa ugovora s Dinamom odmah bio proslijeđen na posudbu u Sesvete. Vasilj, koji je za svoj angažman plaćen povećom svotom novca, sin je vlasnika hotela Vila Regina u Međugorju koji se od početka Mamićeva bijega u Bosnu i Hercegovinu označava njegovom glavnom bazom. Udruga Dinamo to smo mi u isto vrijeme prosvjedovala je i zbog potpisivanja profesionalnog ugovora sa Stjepanom Mamićem, osamnaestogodišnjim nećakom braće Mamiće, tvrdeći da u oba slučaja postoje indicije da se financira Mamićev bijeg. Iz Dinama su u tom trenutku uzvratili najavom sudske tužbe.

Komentiraj