Nacional

Zoran Ferić izabran za predsjednika HDP-a

Na izvanrednoj skupštini Hrvatskog društva pisaca (HDP) u subotu je u Zagrebu za predsjednika izabran Zoran Ferić, priopćeno je iz HDP-a.

Izvanredna skupština održana je nakon što je krajem siječnja nakon Nikola Petković podnio ostavku na mjesto predsjednika HDP-a.

Nakon što je sedam godina vodio HDP,  Petković je u svojoj ostavci naveo da je “odluku donio nakon gotovo jednogodišnjeg razmišljanja”, a razlozi za nju su uglavnom privatni. Isto tako smatra da bi njegov “ostanak na mjestu predsjednika do kraja mandata (travanj 2019.) bio kontraproduktivan”.

Novi predsjednik HDP-a Zoran Ferić (1961.) objavljuje u časopisima i novinama od 1987., prvu knjigu priča, “Mišolovka Walta Disneya”, objavio je 1996., a za drugu, “Anđeo u ofsajdu” (2000.) dobio je Nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine. Dobitnik je ovogodišnje Nagrade Fran Galović za roman “Na osami blizu mora”. Prvi roman “Smrt djevojčice sa žigicama” objavio je 2003., drugi, “Djeca Patrasa”,  2005., a 2011., za roman “Kalendar Maja” je dobio nagradu Vladimira Nazora, Jutarnjeg lista, Grada Zagreba i pulskog sajma knjiga (Kiklop).  Objavio je i dvije knjige izabranih kolumni.

Prevođen je na njemački, engleski, poljski, ukrajinski, slovenski, talijanski i španjolski jezik. Radi kao profesor hrvatskog jezika u zagrebačkoj XVIII. gimnaziji.

Komentiraj