Znanstvenici zaključili da su goji bobice korisne za zdravlje očiju

Screenshot YouTube

Goji bobice su se u zadnje vrijeme pokazale kao moćan i važan dodatak prehrani. Neki stručnjaci smatraju da ovo voće ima najviše antioksidansa, tu su karotenoidi, flavonoidi, vitamin C i B-kompleks, minerali, a sve to je važno za održavanje zdravlja očiju, posebno u prevenciji, piše portal vitamini.hr.

Kineska, tibetanska i indijska tradicionalna medicina, koristi i razne pripravke od goji bobica za cijeli niz bolesti. Sve veća dostupnost ovih bobica pokazuje veliki interes ljudi za umjerenom konzumacijom ovog zdravog voća. Znanstvenici iz Singapura su usporedili postojeće studije o povezanosti goji bobica s degeneracijom makule povezane s dobi (AMD, engl. Age-related Macular Degeneration), dijabetičkom retinopatijom i retinitis pigmentosom. U većine bolesti mrežnice, čest uzrok su oksidacijska oštećenja. Degeneraciju makule karakterizira progresivan gubitak centralnog vida i vodeći je uzrok sljepoće kod osoba starijih od 50 godina. U nekoliko se studija procjenjivao učinak ekstrakta goji bobica na AMD na životinjskim modelima, humanim staničnim linijama i humanim kliničkim ispitivanjima.

U jednoj studiji znanstvenici su izvijestili kako je svakodnevno uzimanje 13.7 grama goji bobica u obliku dodatka prehrani tijekom 90 dana smanjilo hipopigmentaciju u makuli i povećalo razinu zeaksantina u krvnoj plazmi za 26%, a antioksidativni kapacitet za 57%. Goji bobice bogat su izvor karotenoida zeaksantina, a sadrže oko 60 do 70 puta više zeaksantina (35.7 mg) u odnosu na žumanjak (0.29 mg).

Prema istraživačima, mrežnica je vrlo osjetljiva na oksidativni stres. Ističe se kako antioksidacijski tretman poboljšava preživljavanje stanica i čuva funkciju fotoreceptora u životinjskim modelima i staničnim linijama. Rezultati drugih istraživanja pokazuju kako uzimanje goji bobica u obliku dodatka prehrani ublažava funkcionalne promjene mrežnice uzrokovane dijabetesom. Zaključeno je kako se goji bobice mogu smatrati sigurnim dodatkom prehrani u dozi od 15 g dnevno, što odgovara 3 mg zeaksantina dnevno, a smatra se korisnim za zdravlje očiju.

Komentiraj