‘Životinjska farma’ u Lisinskom: U glazbenoj adaptaciji Orwellove basne sudjeluje 250 studenata

U subotu je u dvorani Vatroslava Lisinskog premijerno izvedena opera ‘Animal Farm’ skladatelja Igora Kuljerića. Riječ je o adaptaciji Orwellove ‘Životinjske farme’, u koju je Kuljerić uključio niz žanrova – mjuzikl, jazz, pop, operu te crnačke i duhovne pjesme.

Za operu, grandiozan projekt četiriju fakulteta, angažirani najbolji studenti

U maniri velikih diktatora, svinje podižu revoluciju protiv čovjeka s kojim se na kraju slože i nazdravljaju. Radnja je to opere basne “Životinjska farma”, kao i alegorijskog romana Georgea Orwella prema kojemu je skladatelj Igor Kuljerić napisao libreto i dao ga prevesti na engleski.

“Životinjska farma je sigurno jedno opće mjesto, od lektire na dalje, svi se na nju referiramo kao i na ’84. koja je u krajnjoj liniji odavno prošla”, rekao je redatelj Krešimir Dolenčić.

Zanimljive kostime, projekcije i scenografiju izradili su studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti. “Tu najmanje razmišljamo o pjevanju, jel toliko je scene, pokreta, da je to sporedna stvar, što je zapravo i super, jer mi inače previše razmišljamo o pjevanju”, rekla je Marija Salečić u ulozi Kobile Molly, prenosi HRT.

Ukupno 250 izvođača, pjevača, zborista, glumaca, orkestralnih glazbenika i članova popratnog tima vodio je maestro Mladen Tarbuk. “Mi tu djelujemo kao korektiv naše glazbene scene koja se jako maćehinski odnosi prema hrvatskoj glazbi. Dakle, ja sam kao predsjednik Hrvatskog društva skladatelja malo pritisnuo da se dogodi hrvatska glazba i hrvatska glazbena scena”, istaknuo je.

Komentiraj