Svijet
Decoration icon

Rusija

Zelenski: ‘Suradnja s EU ključna za pobjedu, Kijevu treba obrambena podrška’

Autor:

epa10893829 A handout photo made available by Presidential Press Service shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) and EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell (R) attend a ceremony to honor the memory of Ukrainian soldiers who gave their lives defending their Motherland near the Memory wall of fallen defenders of Ukraine in Russian-Ukrainian war in downtown Kyiv, Ukraine, 01 October 2023. Ukrainians mark on 01 October 2023 three different celebrations: the Day of Defenders of Ukraine, the Day of the Ukrainian Cossacks and the Feast of the Intercession of the Holy Mother of God.  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrajinska pobjeda u ratu s Rusijom ovisi o suradnji s Europskom unijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski ministrima vanjskih poslova EU okupljenima u ponedjeljak u Kijevu.

Zelenski je također istaknuo važnost “obrambene potpore” za Ukrajinu nakon što je Kongres SAD-a izostavio ratnu pomoć Ukrajini iz proračuna potrošnje, a na izborima u Slovačkoj pobijedila stranka čiji je čelnik rekao da će prekinuti vojne isporuke iz svojih vojnih skladišta Ukrajini.

Ukrajina se nada da će ispuniti niz kriterija EU-a za pridruživanje bloku i uvelike se oslanja na vojnu pomoć Zapada od ruske invazije koja je započela u veljači 2022.

“Siguran sam da su Ukrajina i cijeli slobodni svijet sposobni pobijediti u ovom sukobu. Ali naša pobjeda izravno ovisi o našoj suradnji s vama”, rekao je Zelenski u izjavi ministrima.

“Vrlo nam je važno da svi činimo korake naprijed u svakom području, bez zaustavljanja na bilo čemu, uz aktivnost Europe, uz vodstvo Europe”, dodao je u izjavi objavljenoj na predsjedničkoj stranici.

Zelenski: “Borit ćemo se sve dok bude potrebno, bliži smo pobjedi svaki dan”

Stalno su potrebni novi koraci u obrani i diplomaciji, politici i integraciji, gospodarstvu i sankcijama, koraci koji će ojačati naša zajednička stajališta, istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Ti koraci, rekao je, uključuju “aktivnost u obrambenoj potpori Ukrajini i zaštiti života”.

“Također je vrlo važno maksimalno ojačati ukrajinski nebeski štit uoči zime. Sustavi protuzračne obrane koje je naša zemlja dobila, poput Patriota, IRIS-T, NASAMS i drugih, već igraju pozitivnu ulogu i spašavaju živote”, rekao je.

“Potrebno nam je više ovakvih sustava – posebice nekoliko Patriota za zaštitu naših južnih regija može iz temelja promijeniti situaciju i u velikoj mjeri obesmisliti ruski teror”, poručio je Zelenski.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.