Zbog tretiranja komaraca u krivo vrijeme u Slavoniji pomor pčela

Autor:

17.06.2020., Domasinec - Antunu Totu uginule su sve pcele.rPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Komarci u Slavoniji ponovno stvaraju probleme. Ovoga puta, odgovorni su za veliki pomor pčela u Petrijevcima kraj Osijeka. Neutješni pčelari govore da je tretiranje komaraca zaprašivanjem iz zraka otrovalo je čak 90 posto posto pčela radilica

“Ovo nisam doživio dosad. Prije par dana ovdje su visjele brade jer je bilo masa pčela. A sad gdje koja”, kaže pčelar Stjepan Kraljček.

“Vidio sam avione da nadlijeću. Ajde da vidim kako pčele reagiraju na taj otrov. Kad ja vidim, pčele na ulazu koje se vraćaju, koče se, padnu s leta, imaju vrtoglavicu nekakvu. Nekakvo nenormalno ponašanje”, rekao je pčelar Božo Banović.

Pčelari su svjesni da se komarci moraju tretirati, ali, govore, trebalo bi to činiti u vrijeme kada su komarci u letu, a ne njihove pčele.

“Zato što su avioni prerano išli na tretiranje komaraca. I sve te pčele koje su bile u polju su stradale. Nisu se vratile”, dodao je Kraljček.

Uistinu je neobičan ovaj prizor mrtvih pčela u mojoj ruci i ovdje pored košnice, ali ono što je još više potresno je ono što kažu domaćini pčelari, a to je da je 90% pčela umrlo na polju.

Šteta je golema. Veterinarska inspekcija je izašla na teren kako bi uzela uzorke mrtvih pčela i analizirala uzrok smrti, ali struka ne dvoji – uzrok pomora dolazi iz zraka.

“Svaki pesticid može biti poguban za pčele. Sigurno da šteti ne samo pčelama nego i drugim svim insektima koji se nađu pod utjecajem tog pesticida. Komarce, dakako, treba tretirati. Ne možemo ljude ostaviti da polude od komaraca. Ali bi trebalo naći termin koji više odgovara”, ističe Marin Kovačić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

No pravo rješenje problema je larvicidno tretiranje komaraca kada su još ličinke. Ali čini se da je za tu strategiju sada prekasno, javlja Dnevnik.hr.

Baš smo sretnici: Na svijetu je oko 3.300 vrsta komaraca, a u Hrvatskoj svega 50

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.