Pčele su najmarljivija bića na planeti, čuvajmo ih. Danas je njihov dan

Autor:

UNSPLASH

Izumiranje pčela moglo bi u pitanje dovesti čitav prirodni poredak te opstanak čovjeka, biljnih i životinjskih vrsta. 10. srpnja je posvećen podizanju svijesti o važnosti ovih vrijednih kukaca.

Marljiv kao mrav, vrijedan kao pčelica – to su frazemi koje toliko često koristimo da više uopće ne razmišljamo o tome što znače. Svi znamo da pčele oprašuju bilje, kruže oko njega i ulov nose u svoje košnice gdje nastaje med, no čini se da nismo svjesni toga da nam ta lepršava stvorenja ne daju samo med. Na današnji dan obilježava se rad na svijesti o važnosti pčela i brizi za njihov opstanak unutar hranidbenog lanca.

Jedna od najmarljivijih bića na planetu s besprijekornom radnom etikom čine ovaj svijet drugačijim mjestom za život. Pčele su odgovorne za oprašivanje šestine vrsta cvijeća te otprilike 400 različitih poljoprivrednih vrsta. Pomažu oprašivanju gotovo trećine naše ishrane. Ostali oprašivači poput šišmiša, moljaca, leptira, kolibrića, mravi i buba također pomažu u procesu te je jasno da se moderni sustav prehrane u potpunosti oslanja na njih.

OZNAKE: pčele

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.