EPA/ATEF SAFADI

Zbog ofenzive vladinih snaga tisuće bježe iz područja Alepa

Najmanje 70.000 Sirijaca izbjeglo je u zadnja tri dana pred ofenzivom vladinih snaga na područja koja drže pobunjenici južno od  Alepa, prenosi BBC izjavu jednog aktivista.

Zaidoun al-Zoabi, voditelj saveza organizacija sirijske medicinske pomoći, rekao je da je nekoliko sela koja je posjetio potpuno prazno.

Vidio je tisuće ljudi u pokretu bez ikakva skloništa ili medicinske pomoći.

Vladina ofenziva zadnja je u nizu od najmanje četiri pokrenute ofenzive uz rusku zračnu pomoć tijekom zadnja dva tjedna.

Pobunjenici koji se bore protiv sirijske vojske i njezinih saveznika oko Alepa kazali su da su primili novu količinu oružja od država koje se protive režimu predsjednika Bašara al-Asada. Pobunjenici su kazali da su dobili oružje kao odgovor na napade vojske koju podupiru ruski zračni udari te kopnene snage Irana i iranskog Hezbolaha.

  • Isporuka američkih raketa TOW pobunjenicima u Alepu i drugdje u Siriji vjerojatno je inicijalni odgovor na rusko-iransku intervenciju, ocjenjuje Reuters.

Osim Alepa, bitke se vode u uglavnom ruralnim područjima sjeverno od grada Homsa i Hame i sjeverno od obalne pokrajine Latakije.

Pobunjenici, koji ne uključuju militante IS-a, zauzeli su strateški važna područja ranije ove godine.

Komentiraj